Criza din Irak: Spionul Manning, dezvaluiri in premiera despre minciunile Americii

Duminica, 15 Iunie 2014, ora 16:38
8908 citiri
Criza din Irak: Spionul Manning, dezvaluiri in premiera despre minciunile Americii

Chelsea Manning, fostul soldat american condamnat la 35 de ani de inchisoare pentru cea mai mare scurgere de informatii secrete din istoria Statelor Unite, sustine ca americanii sunt mintiti inca o data in legatura ca situatia din Irak.

"Inteleg ca actiunile mele au incalcat legea. Totusi, ingrijorarile care m-au motivat nu au fost rezolvate", a notat Manning intr-un editorial publicat pe site-ul New York Times.

Criza din Irak: Cele mai recente mutari de trupe, nou raid al armatei

"In timp ce un razboi civil erupe in Irak, iar America se gandeste din nou la interventie, acea treaba neterminata ar trebui sa duca de urgenta la intrebarea referitoare la cum a controlat Armata americana modul in care presa a prezentat implicarea ei de lunga durata acolo si in Afganistan", a subliniat Manning.

In timp ce Armata americana a aparut in presa, in timpul alegerilor parlamentare din Irak din 2010, sugerand ca a contribuit la stabilitatea si democratia tarii, "cei care au stat acolo au fost acut constienti de o realitate mai complicata", a mai scris fostul militar.

Criza din Irak: Americanii trimit nave de razboi in Golful Persic

"Rapoarte militare si diplomatice care au ajuns pe biroul meu au detaliat o represiune brutala fata de dizidentii politici din partea Ministerului irakian de Interne si Politiei federale, la ordinul prim-ministrului Nuri Al-Maliki. Detinutii erau deseori torturati sau chiar ucisi", a marturisit in continuare Manning.

SUA au precizat ca vor incerca sa ajute Irakul sa rezolve criza in care insurgentii jihadisti au cucerit mai multe orase si ameninta Bagdadul, insa au mentionat ca nu vor mai trimite trupe acolo.

Criza din Irak: Iranul, dispus sa dea o mana de ajutor SUA

Fortele Statului Islamic al Irakului si Levantului au preluat, in ultimele zile, controlul asupra mai multor zone irakiene, printre care se afla orasul Mosul si orasul natal al lui Saddam Hussein, Tikrit. Controlul asupra acestuia din urma a fost recuperat in scurt timp de armata irakiana. Fortele federale au lansat, sambata, o contraofensiva impotriva insurgentilor, la nord de Bagdad.

Manning a fost condamnat la 35 de ani de inchisoare pentru spionaj si furt, dupa ce a furnizat grupului WikiLeaks peste 700.000 de documente secrete ale diplomatiei si Armatei americane, inclusiv un clip de pe campul de lupta.

Cunoscut initial sub numele de Bradley, fostul soldat in varsta de 25 de ani, a decis, dupa ce si-a aflat sentinta, sa devina femeie, rugand presa sa i se adreseze cu numele de Chelsea.

Citește și:
Tensiuni într-o filială USR. Mai mulți membri se bat pentru candidatura la primărie
Tensiuni într-o filială USR. Mai mulți membri se bat pentru candidatura la primărie
USR Iași se află din nou în mijlocul unor tensiuni majore după ce trei membri au anunțat deja că vor să candideze pentru primărie în timp ce unii cer inclusiv dizolvarea conducerii....
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...