Criza in Irak: Dupa SUA, si Australia trimite soldati la Bagdad

Vineri, 20 Iunie 2014, ora 09:36
2948 citiri
Criza in Irak: Dupa SUA, si Australia trimite soldati la Bagdad

Australia trimite un mic detasament de soldati in Irak, pentru a spori securitatea ambasadei sale de la Bagdad. Anuntul vine dupa ce presedintele american, Barack Obama, a decis trimiterea a 300 de consilieri in tara amenintata de o insurgenta sunnita.

Anterior, premierul Tony Abbott precizase ca Irakul nu a cerut deocamdata asistenta, insa, daca va exista o astfel de cerere, atunci Austrlia va incerca sa fie "de ajutor", scrie ABC.

"Insa in acest moment cel mai important este sa ne asiguram ca oamenii nostri din Bagdad sunt in siguranta, ca avem capacitatea de a-i scoate din tara daca este necesar, sa ii scoatem in siguranta daca e necesar", a spus acesta la Sydney.

Ambasada australiana a fost mutata in cartierul securizat cunoscut drept "zona verde" din Bagdad in 2004, dupa o serie de atentate cu masina capcana in apropierea fostului imobil.

In 2011, o firma privata de securitate din Dubai a preluat securitatea ambasadei si cei 33 de soldati australieni care avusesera aceasta insarcinare anterior au parasit tara.

Australia a avut la un moment dat 2.000 de soldati in Irak.

Saptamana aceasta, MAE australian a anuntat ca a evacuat o parte a personalului ambasadei de la Bagdad si si-a sfatuit toti cetatenii sa paraseasca tara atata vreme cat mai ramane deschis aeroportul.

Obama: SUA, gata sa actioneze in Irak - America trimite 300 de consilieri militari in regiune

Anuntul Australiei vine dupa ce presedintele american, Barack Obama, a declarat ca Statele Unite sunt pregatite sa ii ajute pe liderii irakieni sa recapete controlul asupra regiunilor ocupate de rebelii jihadisti, trimitand pana la 300 de consilieri militari in Irak.

"Inainte de toate, liderii irakieni trebuie sa se ridice deasupra diferendelor si sa ajunga impreuna la un plan politic pentru viitorul Irakului", a declarat Obama, asigurand, in acelasi timp, ca trupele militare americane nu se vor intoarce pe campul de lupta din Irak.

Totusi, Statele Unite sunt pregatite sa trimita pana la 300 de consilieri militari in Irak, pentru a asista la antrenamente si pentru a-i sfatui pe liderii de acolo, in contextul in care tensiunile din regiune sunt din ce in ce mai aprinse.

In plus, presedintele american a declarat ca SUA sunt gata sa actioneze militar "daca si cand stabilesc ca situatia de la sol o cere". Barack Obama a spus ca se va consulta atat cu Congresul american, cat si cu liderii irakieni, inainte de a lua orice fel de decizie.

Seful Armatei americane, generalul Martin Dempsey, a confirmat ca SUA au primit o cerere referitoare la lovituri aeriene de la Guvernul irakian.

Islamistii au ocupat o fosta fabrica de arme chimice

Militantii sunniti au ocupat, joi, o fabrica de arme chimice ce a fabricat gaz mustar si gaz sarin pe vremea dictatorului Saddam Hussein, anunta The Telegraph.

Guvernul american s-a declarat ingrijorat de ocuparea fabricii de la al-Muthanna, din apropierea Bagdadului. Desi majoritatea stocurilor de arme chimice au fost depozitate in siguranta si nu pot fi utilizate, o parte poate fi folosita pentru a improviza materiale explozive.

Violentele s-au intensificat in ultimele saptamani in Irak. Militantii sunniti din gruparea Statul islamic din Irak si Levant (ISIL) au ocupat mare parte a nordului Irakului in decursul saptamanii trecute si ameninta Bagdadul si unitatea intregii tari.

Incurajati de haosul starnit de sunniti, kurzii, care dupa decenii de oprimare traiesc acum intr-o regiune autonoma in Irak, au ocupat Kirkuk, important oras petrolier aflat chiar langa regiunea lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Australia trupe Irak, #America soldati Irak, #Irak violente ISIL , #Irak