Criza in Irak: Jihadistii impun reguli cumplite - femei izolate in casa si amputari pentru furt

Vineri, 13 Iunie 2014, ora 14:22
9363 citiri
Criza in Irak: Jihadistii impun reguli cumplite - femei izolate in casa si amputari pentru furt
Foto: Huffington Post

Rebelii jihadisti din Irak guverneaza acum o parte semnificativa din teritorul tarii, dupa ce au ocupat zilele acestea doua orase importante si se indreapta catre Bagdad, unde sa va da lupta decisiva.

Luand in considerare ca al Qaida a rupt relatiile cu aceasta grupare pentru ca este prea extremista, situatia este destul de grava in Irak, scrie Washington Post.

Fortele Statului Islamic al Irakului si Levantului (ISIL), in calitate de putere guvernatoare, au stabilit o serie de reguli pentru civilii din Nineveh, o provincie din nordul tarii care cuprinde orasul Mosul, cucerit zilele trecute.

Criza in Irak: Rebelii se apropie de Bagdad, SUA iau in considerare atacuri aeriene

Insurgentii au publicat un document denumit "Contractul Orasului", care cuprinde un numar de 16 reglementari extrem de dure pentru populatie.

Documentul citat precizeaza ca toti musulmanii trebuie sa fie tratati la fel, in afara de situatiile in care sunt aliati ai "tiranilor", adica guvernamantul legitim, sau daca ii ajuta pe criminali.

In plus, banii confiscati de la Guvern sunt acum publici. Cine fura din aceste fonduri este pedepsit drastic, cu amputarea membrelor. Totodata, oricine ameninta sau santajeaza va primi o pedeapsa severa. Aici este citat un verset din Coran, care spune ca toti criminalii pot fi ucisi sau crucificati.

De asemenea, femeilor li se spune sa stea in case si sa nu iasa decat in caz de stricta necesitate. Ele trebuie sa fie acoperite complet cu vesmantul islamic.

Mai mult, drogurile, alcoolul si tigarile sunt interzise, in timp ce rivalii politici sau gruparile armate nu sunt tolerate.

Irakul, pe un butoi cu pulbere: Pretul petrolului a explodat deja. Lupta decisiva, la Bagdad

"Contractul Orasului" a fost redactat dupa ce, de marti, fortele ISIL au preluat controlul celui de-al doilea oras irakian, Mosul, si al orasului natal al lui Saddam Hussein, Tikrit. Au cazut si alte localitati din nordul tarii, iar peste un milion de oameni si-au parasit locuintele.

Jihadistii ameninta Bagdadul

Armata guvernului siit de la Bagdad a depus armele aproape fara impotrivire. Sunnitii au pus mana fara efort pe baze, arme si cladiri. Rebelii islamisti ameninta acum Bagdadul, intrucat au ajuns, joi, la distanta foarte mica de capitala Irakului.

Avansul socant al ISIL, care pur si simplu a ocupat nordul tarii in cateva zile, este cea mai mare amenintare la adresa integritatii tarii de cand trupele SUA au parasit Irakul, in 2011.

Pe fondul instabilitatii in crestere, pretul petrolului a sarit cu peste doi dolari joi. Principalele instalatii petroliere irakiene se afla in zonele majoritar siite din sud si sunt "foarte sigure", a incercat sa linisteasca pietele un oficial irakian.

Citește și:
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 3 octombrie, că românii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii din acest an. Ministrul a precizat că autoritățile...
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...