Criza in Irak: Kurzii au preluat doua orase de la militanti

Autor: Ana Ilie
Luni, 11 August 2014, ora 20:10
3386 citiri
Criza in Irak: Kurzii au preluat doua orase de la militanti

Fortele kurde au contraatacat militantii sunniti din nordul Irakului si au preluat controlul a doua orase strategice, cu ajutor din aer acordat de catre SUA.

Loviturile aeriene ale SUA, efectuate de drone si avioane de lupta, aveau ca scop sustinerea fortelor kurde care lupta sa apere Erbil, capitala regiunii autonome kurde. Au fost distruse trei vehicule militare folosite de gruparea Statul Islamic, a anuntat armata americana, citata de Boston Globe.

Cele trei vehicule au fost distruse in Gwer, unul dintre orasele recucerite. Fortele kurde, temutele pesmerga, au confirmat atacurile aeriene. Sustinerea aeriana din partea armatei americane i-a impulsionat pe kurzi sa preia si localitatea Mahmour.

Atat Gwer cat si Mahmour se afla la jumatate de ora cu masina de Erbil. Luptatorii pesmerga nu s-au oprit aici si avanseaza si dincolo de frontiera dintre zonele kurda si araba din Irak.

Loviturile aeriene americane par a fi modificat si situatia pe muntele Sinjar, unde membrii minoritatii etnice si religioase yazidi au fost izolati de militantii sunniti. Patru lovituri aeriene precum si livrari aeriene de mancare si medicamente au permis luptatorilor yazidi si kurzi sa elibereze un coridor pe care mii de yazidi au scapat din incercuire.

Acestia s-au refugiat la Fishkhabour, la granita cu Siria, localitate aflata sub control kurd. Zeci de mii de yazidi raman totusi izolati pe munte.

Ororile Statului Islamic in Irak: Femei si copii, ingropati de vii

Extremistii din gruparea Statul Islamic au ucis peste 500 de membri ai minoritatii religioase yazidi, inclusiv femei si copii, iar unele dintre victime au fost ingropate de vii, au transmis oficialii irakieni.

Crimele se adauga unei liste lungi de atrocitati comise de grupul radical in Irak si in Siria, unde Statul Islamic a proclamat un califat.

Crime oribile in Irak: Zeci de copii si sute de adulti impuscati, decapitati sau crucificati - Imagini socante

Bombardamentele se intensifica in Irak: SUA au lansat inca patru atacuri

SUA au inceput sa bombardeze Irakul - primul atac aerian

Circa 40.000 de membri yazidi s-au refugiat in muntii din Irak, unde intampina mari probleme din cauza lipsei alimentelor si apei, oficialii americani avertizand chiar ca situatia yazidi se poate transforma intr-un "genocid".

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Irak kurzi orase, #Irak militanti sunniti violente , #Irak