Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Criza in Irak: Rebelii se apropie de Bagdad, SUA iau in considerare atacuri aeriene

Joi, 12 Iunie 2014, ora 09:47
5813 citiri
Criza in Irak: Rebelii se apropie de Bagdad, SUA iau in considerare atacuri aeriene
Foto: Al Jazeera

Rebelii jihadisti din Irak se apropie de Bagdad, dupa ce au preluat controlul orasului Tikrit, provocand Consiliul de Securitate al ONU sa convoace discutii despre criza, in timp ce SUA iau in considerare atacuri aeriene asupra rebelilor.

Statul Islamic al Irakului si Levantului (SIIL) a capturat al doilea oras irakian, Mosul, marti, iar de atunci a preluat controlul unei mari parti a nordului si centrului Irakului, inclusiv Tikrit, orasul natal al fostului dictator Saddam Hussein, noteaza 9 news.

Purtatorul de cuvant al SIIL, Abu Mohamed al Adnani, a promis ca luptele se vor dezlantui asupra capitalei Bagdad si asupra orasului Karbala, care este considerat unul dintre cele mai sfinte locuri ale musulmanilor siiti.

Criza in Irak: Jumatate de milion de oameni a fugit din al doilea oras al tarii intr-o zi

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri pentru a discuta criza - semn al ingrijorarii internationale tot mai mari fata de situatia care evolueaza rapid.

Washingtonul ia in considerare mai multe optiuni pentru a oferi asistenta militara in Bagdad, inclusiv atacuri cu drone, a transmis un oficial american, sub protectia anonimatului. Ultimele trupe americane au parasit teritoriul Irakului la sfarsitul anului 2011.

In prezent nu exista niciun plan de retrimitere a trupelor americane in Irak, unde crica 4.500 de soldati americani au murit in conflict.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a spus ca SUA "condamna cu putere" atacurile SIIL si "vor sta alaturi de liderii irakieni", in timp ce secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, a cerut comunitatii inernationale sa se uneasca in spatele Irakului, avertizand ca "terorismului nu trebuie sa i se permita sa reuseasca anularea drumului catre democratie in Irak".

Circa jumatate de milion de locuitori din Mosul au fugit din oras, in timp ce militantii au eliberat circa 300 de detinuti dintr-o inchisoare din acest oras. In acest context, prim-ministrul irakian Nouri al Maliki si-a reluat apelul de inarmare a civililor, pentru a rezista jihadistilor.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#rebeli jihadisti Bagdad, #rebeli capturat Mosul, #rebeli jihadisti Irak, #SUA atacuri aeriene Irak , #Irak