De ce Irakul e important pentru Balcani

Autor: Ana Ilie
Sambata, 12 Iulie 2014, ora 13:40
4008 citiri
De ce Irakul e important pentru Balcani

Irakul si ascensiunea in interiorul granitelor sale a gruparii sunnite militante Statul Islamic al Irakului si Levantului (ISIL) au puterea de a influenta Balcanii. Evolutiile de aici sunt o consecinta a istoriei si tin lumea cu sufletul la gura.

Joschka Fischer, fost ministru de Externe si vicecancelar al Germaniei, argumenteaza, pentru Project Syndicate, de ce Uniunea Europeana trebuie sa stea cu ochii pe Irak.

Obama: SUA, gata sa actioneze in Irak - America trimite 300 de consilieri militari in regiune

Viziunea lui Francis Fukuyama, din urma cu mai bine de doua decenii, privind inevitabilul triumf al democratiei liberale, este in plina desfasurare: ascensiunea Chinei, razboaiele din Balcani, atacurile teroriste de la 11 septembrie, razboaiele din Irak si Afganistan, criza financiara din 2008, Primavara Araba si razboiul civil sirian, scrie diplomatul german.

Acesta spune ca in Orientul Mijlociu, mai mult decat oriunde, istoria lucreaza zi de zi, cu consecinte dramatice. Vechiul Orient Mijlociu, creat pe ruinele Imperiului Otoman dupa Primul Razboi Mondial, se destrama, in parte si ca urmare a actiunilor SUA in aceasta regiune.

"Pacatul originar" al Americii este invazia militara a Irakului in 2003. Neoconservatorii aflati la putere in SUA atunci nu au remarcat necesitatea de a umple golul de putere din Irak si din regiune dupa indepartarea lui Saddam Hussein. Al doilea pacat al Americii este retragerea grabita, prematura, a trupelor din Irak.

Retragerea Americii aproape a coincis cu izbucnirea primaverii Arabe si a razboiului civil din Siria, si pasivitatea SUA in aceste evolutii risca sa duca la dezintegrarea Irakului, sub presiunea fortelor ISIL. Cum ISIL controleaza mare parte a zonei aflate la nord-vest de Bagdad, granita irakiano-siriana a incetat sa mai existe.

Multe din granitele cu ceilalti vecini ai acestor state ar putea fi retrasate cu forta. Un dezastru umanitar de proportii masive tinde sa devina si mai grav, atrage atentia fostul sef al diplomatiei de la Berlin.

Teroristii din Irak au pus mana pe materiale nucleare - pot fabrica arme de distrugere in masa

Daca ISIL reuseste sa stabileasca o entitate similara unui stat, permanenta, in aceste parti ale Irakului si Siriei, dezintegrarea regiunii va fi accelerata, SUA vor pierde "razboiul global impotriva terorii" si pacea mondiala va fi grav amenintata.

Chiar si fara un stat terorist infiintat de ISIL, razboiul civil din Siria este profund contagios. Razboiul este de fapt o lupta intre Arabia Saudita si Iran pentru dominatia regionala, alimentata de vechiul conflict dintre majoritatea sunnita a islamului si minoritatea siita.

Kurzii sunt o alta componenta instabila a mostenirii otomane. Impartiti in mai multe tari din regiune, Iran, Irak, Siria, si Turcia, kurzii lupta de decenii pentru a avea un stat al lor. Dupa caderea lui Saddam, au dat dovada de retinere si s-au multumit sa-si dezvolte politic si economic regiunea autonoma, in asa fel incat sa fie independenta din toate punctele de vedere. Militiile Pesmerga au devenit o armata puternica si experimentata.

Avansul ISIL si capturarea orasului Mosul au rezolvat dintr-o lovitura toate disputele teritoriale dintre guvernul de la Bagdad si guvernul regional kurd, in favoarea acestuia din urma, intrucat armata kurda a preluat imediat orasul Kirkuk, si, odata cu acesta, ample rezerve de petrol si gaze naturale.

Turcia si Iranul invecinate, ca si SUA, vor avea nevoie de ajutorul Pesmerga impotriva ISIL. Toate acestea creeaza conditiile pentru ca kurzii sa obtina independenta totala, scrie Joschka Fischer.

Mai mult, SUA au lasat usa deschisa Iranului pentru dominatia regionala, prin invazia Irakului. S-a declansat astfel o schimbare in aliantele regionale. Ambele parti au ajuns acum sa lupte impotriva teroristilor ISIL, care sunt sustinuti de aliatii SUA, statele din Golf, conduse de sunniti. Desi SUA si Iranul se opun, oficial, cooperarii, aceasta este deja pusa in practica, nu in ultimul rand prin discutii bilaterale directe de rutina.

O intrebare esentiala este daca Iordania, care joaca un rol cheie in echilibrul regiunii, va supravietui acestor schimbari geopolitice. Daca nu supravietuieste, intregul echilibru de putere din Orientul Mijlociu, in conflictul israeliano-palestinian, se va prabusi. Consecintele vor fi mai mari si mai dure decat se poate prevedea acum, avertizeaza diplomatul.

Pentru Europa, evolutiile din Orientul Mijlociu sunt riscante. In primul rand, pentru ca luptatorii jihadisti care se intorc de acolo ameninta sa aduca teroarea cu ei. In al doilea rand, din cauza puterii de contagiune a ideilor lor extremiste in unele parti ale Balcanilor. Pentru securitatea sa, Uniunea Europeana va fi nevoita sa fie mult mai atenta la sud-estul Europei ca pana acum.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Irak teroristi ISIL Europa, #Irak teroristi sunniti morti , #Irak