Dezastrul unui experiment esuat: Irak, in mainile unui nou Saddam Hussein?

Vineri, 22 Martie 2013, ora 08:58
7191 citiri
Dezastrul unui experiment esuat: Irak, in mainile unui nou Saddam Hussein?

De ce nu orice dictatura poate deveni democratie, chiar daca la nasterea acesteia asista natiuni democratice? Ranile adanci ale unui esec rasunator, care a inceput in urma cu 10 ani, continua si astazi sa sangereze adanc in Irak.

Dictatorul corupt, brutal si fara scrupule, Saddam Hussein. Pe el voiau sa-l inlature de la conducerea Irakului SUA si coalitia militara internationala formata in jurul acestora, atunci cand au intrat in tara, in urma cu 10 ani. Pana la urma au reusit. Saddam Hussein a fost capturat in septembrie 2003, iar, trei ani mai tarziu, a fost omorat dupa ce a fost judecat si condamnat la pedeapsa capitala, noteaza Deutsche Welle.

Dar, de atunci si pana astazi, pare ca nu s-a schimbat mare lucru in politica acestei tari. Se vorbeste din nou despre o conducere despotica, despre prigoana opozantilor politici ai regimului actual, despre discriminari religioase si rasiale. Numai ca despotul e altul si se numeste Nuri al-Maliki, premierul Irakului.

Pe 1 mai 2003, la doar 6 saptamani de la inceperea razboiului, presedintele american George W. Bush a anuntat: "Misiune indeplinita". Nu stim daca banuia sau nu ca cea mai grea perioada a misiunii de-abia de atunci incolo incepea.

Saddam a condus Irakul timp de 24 ani. El insusi se autointitula urmas al regilor babilonieini, conducand tara cu ajutorul apropiatilor sai fanatici, sunniti musulmani. Majoritatea siita a fost supusa prigoanelor si arestarilor in masa. La fel a stat situtia si cu populatia kurda. Saddam chiar a folosit gaze chimice, pentru a inabusi o revolta a kurzilor din nord.

Tocmai de aceea, siitii au intampinat caderea regimului Saddam Hussein cu mult entuziasm. Pentru ei acest moment a fost un fel de razbunare pentru toate suferintele pricinuite de regimul dicatorial in trecut. Momentul le-a creeat siitilor si posibilitatea sa se impuna in conducerea politica a tarii. Kurzii, in schimb, spera sa puna mana pe regiunile din nord, bogate in petrol, scrie sursa citata.

Numai sunitii, care pe vremea lui Saddam se bucurau de cele mai mari privilegii, au iesit in pierdere odata cu decapitarea liderului suprem. In mod constant, sunitii au inceput sa pozeze in victime ale agresorului exterior. Toate acestea au creat o situatie exploziva intr-o tara macinata de conflicte interetnice.

Fortele straine de ocupatie, la randul lor, au comis o gramada de greseli. Luni de-a randul au urmarit impasibile reglarile de conturi dintre suniti si siiti, precum si impartirea tarii in trei regiuni pe criterii etnice. Toata tara a fost cuprinsa de haos si atentate sangeroase, puse la cale de toate fortele etnico-religioase: sustinatori fideli ai lui Saddam, luptatorii Al-Qaida, adversarii ocupatiei americane.

Teroarea dintre civili a inceput sa-si piarda din intensitate de-abia in 2007, cand SUA si-au intensificat prezenta militara.

O noua dictatura

In decembrie 2011, din Irak a plecat si ultimul soldat american, iar tensiunea a inceput sa creasca. Mai mult, economia Irakului e la pamant. Somajul este foarte mare, energia electrica cade constant, iar accesul la petrol a fost limitat.

Tot mai mult, se intareste ideea ca premierul Nuri al-Maliki s-a transformat intr-un nou Saddam. Toate ministerele cheie se afla sub influenta sa.

Dupa ce sunitii au fost exclusi din toate pozitiile de conducere, tot aparatul de siguranta a trecut in mainile siitilor, iar al-Maliki se foloseste de el dupa cum considera ca-i mai bine.

Aceste actiuni au devenit mult mai facile dupa ce presedintele Jalal Talabani a plecat in strainatate, pentru a se trata dupa un accident vascular cerebral.

Intre timp, cea mai mare provincie din tara, Al Anbar, s-a transformat intr-un centru al demonstratiilor impotriva lui al-Maliki. Protestatarii afiseaza, nu de putine ori, insemnele tricolore (rosu, alb, negru) cu cele trei stele, simbolizand regimul lui Saddam.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Irak razboi saddam hussein, #SUA razboi Irak, #conflicte irak razboi , #Irak