Duminica mortii: Cel putin 60 de morti si peste o suta de raniti in atentate

Luni, 13 Iulie 2015, ora 08:45
3544 citiri
Duminica mortii: Cel putin 60 de morti si peste o suta de raniti in atentate
Foto: Departamentul american al Apararii/ U.S. Navy/Chad J. McNeeley

Cel putin 35 de persoane au fost omorate duminica intr-o serie de atentate sinucigase si cu masini-capcana care au vizat in special cartiere siite din Bagdad, acesta fiind unul dintre cele mai grave bilanturi din ultima perioada in capitala irakiana.

Intr-o evolutie paralela, cel putin 25 de persoane au fost ucise si alte zece ranite, intr-un atac sinucigas cu masina-capcana, comis duminica seara in apropierea unei baze militare americane din estul Afganistanului, au declarat oficiali citati de CNN.

Cel mai sangeros atentat de la Bagdad a vizat cartierul Shaab din nordul orasului, unde o masina-capcana si un atac sinucigas au provocat moartea a 19 persoane, au declarat surse medicale si din domeniul securitatii, citate de Reuters.

Masina a explodat in apropierea unei piete aglomerate si, dupa ce trecatorii si politia s-au adunat in zona deflagratiei, un atacator sinucigas a detonat explozibilul pe care il avea asupra sa.

In cartierul Bunouk, in nord-estul capitalei irakiene, o bomba amplasata intr-o masina a omorat noua persoane. Fortele de ordine, insotite de caini special antrenati, au impanzit zona dupa informatii privind amplasarea altor doua bombe, au precizat sursele.

Mai mult de o suta de persoane au fost ranite in cele trei explozii.

Atentatele nu au fost deocamdata revendicate, dar combatantii gruparii extremiste sunnite Statul Islamic, care controleaza o mare parte din nordul Irakului si provincia Anbar situata la vest de Bagdad, trimit in mod regulat atacatori in capitala.

Liderul Statului Islamic din Afganistan si Pakistan, ucis de drona - Al patrulea intr-o saptamana

Tot in cursul zilei de duminica, un atacator sinucigas a omorat cinci persoane in cartierul Kadhimiya, iar o bomba a ucis doi oameni in cartierul Iskan.

Atentat cu masina-capcana la Consulatul Italiei din Cairo: Italia nu se va lasa intimidata!

Atentate si in Afganistan

Si in Afganistan a fost o duminica a groazei. Un kamikaze a detonat explozibilul pe care il avea in masina in apropierea unei baze a fortelor coalitiei din orasul Khost, a precizat Faizullah Ghairat, comandantul politiei din provincia Khost.

Armata SUA a anuntat ca in atentat nu au fost raniti militari americani sau alti membri ai misiunii conduse de NATO in Afganistan.

Potrivit BBC, Camp Chapman, o baza folosita in trecut de CIA, a fost tinta unuia dintre cele mai grave atacuri asupra agentiei in 2009, cand un atacator a ucis sapte oficiali. In prezent, baza gazduieste trupe afgane si straine, inclusiv soldati americani.

Youqib Khan, adjunctul comandantului politiei din provincia Khost, a declarat pentru AP ca atentatul de duminica a avut loc la un punct de control condus de o unitate afgana care pazeste Camp Chapman.

Victimele atacului erau civili in masini care asteptau la punctul de control pentru a putea trece, majoritatea femei si copii.

Deocamdata nicio grupare nu a revendicat atentatul, insa talibanii, care au lansat o noua ofensiva in aprilie, au vizat adesea obiective militare.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#atentat Bagdad morti Statul Islamic, #atentat masina capcana Afganistan, #atentat baza militara SUA Afganistan , #Irak