Materiale radioactive, furate in Irak - Ar putea ajunge in mainile jihadistilor Statului Islamic

Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 23:29
2140 citiri
Materiale radioactive, furate in Irak - Ar putea ajunge in mainile jihadistilor Statului Islamic
Foto: Arhiva Hepta.ro

Autoritatile irakiene cauta intens de trei luni materiale radioactive "extrem de periculoase" furate dintr-un depozit, serviciile de securitate fiind preocupate ca substantele ar putea ajunge la organizatia terorista Stat Islamic.

O cantitate de iridiu 192 stocata intr-o lada speciala de dimensiunile unui calculator portabil a disparut in noiembrie 2015 dintr-un depozit situat in orasul irakian Basra, arata un document obtinut de Reuters.

Materialele radioactive erau stocate intr-un depozit al companiei americane Weatherford, activa in domeniul petrolului.

Surse guvernamentale irakiene au confirmat informatiile sub protectia anonimatului. Compania Weatherford, cu sediul in orasul american Houston, a refuzat sa comenteze informatiile.

Materialele, folosite pentru teste cu raza gamma in prospectiuni petroliere, apartineau companiei turce SGS, cu sediul in Istanbul.

Un document datat 30 noiembrie 2015 arata ca Centrul irakian pentru Preventia Radiatiilor era foarte preocupat de "furtul substantelor radioactive extrem de periculoase".

Un oficial din cadrul Ministerului irakian al Mediului a declarat, sub protectia anonimatului, ca este vorba de 10 grame de iridiu 192, sub forma de capsule.

Materialele sunt incadrate in categoria a doua de periculozitate, conform Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), putand provoca boli grave sau chiar decesul imediat al unei persoane care s-ar expune cateva ore.

Serviciile de securitate irakiene cauta intens substanta disparuta, iar agentiile occidentale de spionaj se tem ca organizatia terorista Stat Islamic le-ar putea folosi pentru crearea unei bombe radiologice, un dispozitiv exploziv care poate contamina radioactiv zone vaste.

"Ne temem ca aceste substante ar putea ajunge in mainile militantilor Daesh" (acronimul arab al retelei Stat Islamic - n.red.), a declarat un oficial guvernamental irakian.

Organizatia terorista sunnita Stat Islamic ocupa regiuni din Irak, Siria, Libia si Egipt, unde a proclamat un "califat".

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#materiale radioactive furate Irak Statul Islamic , #Irak
Comentarii