Numarul mortilor din Irak, de patru ori mai mare decat cel raportat - Studiu

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 23:46
4544 citiri
Numarul mortilor din Irak, de patru ori mai mare decat cel raportat - Studiu
Foto: AntiWar

Aproximativ o jumatate de milion de persoane si-au pierdut viata din cauza razboiului din Irak, de la declansarea operatiunilor militare, din 2003, arata rezultatele unui studiu publicat la inceputul acestei saptamani.

Numarul este mult mai mare fata de cele 115.00 de decese violente raportate de grupul britanic Iraq Body Count, cel care ia in considerare datele provenite din media, spitale si ale surselor guvernamentale si non-guvernamentale, informeaza Huffington Post.

Cea mai recenta estimare a cercetarilor din SUA, Canada si Bagdad in cooperare cu Ministerul Sanatatii din Irak ia in considerare nu numai mortile violente (cauzate de lupte, asasinate, atentate) ci si pe cele ce pot fi asociate consecintelor ce decurg din confruntari.

Cercetatorii au realizat un sondaj in randul adultilor din circa 2.000 de locuinte din 100 de regiuni irakiene si i-au intervievat in legatura cu circumstantele mortii persoanelor din anturajul lor.

Raspunsurile au inclus situatii precum decesul unei femei insarcinate care nu a putut parasi domiciliul din cauza luptelor, a unei persoane care a consumat apa contaminata sau a unui pacient care nu a putut fi tratat la timp din cauza suprasolicitarii medicilor cu victimele razboiului.

Studiul a dorit sa ofere o imagine reala a suferintelor cauzate de razboi si spera sa faca guvernele sa se gandeasca de doua ori atunci cand planuiesc o invazie, a declarat Amy Hagopian, cercetator din cadrul Universitatii Washington.

Aproape 70% din totalul deceselor din Irak din perioada 2003 - 2011 au fost violente, majoritatea fiind cauzate de impuscaturi mortale, urmate de atentate cu bomba asupra masinilor si alte explozii, arata studiul.

Trupele externe sunt responsabile de 35% dintre decese, in timp ce militantii raspund de moartea a 32% dintre persoane. Restul cauzelor sunt fie necunoscute (21%), fie datorate criminalilor (11%) sau fortelor irakiene (1%).

Potrivit acestor date, cercetatorii au putut estima ca 461,000 de irakieni au murit in urma violentelor sau consecintelor lor, in perioada martie 2003 - jumatatea lui 2011.

In situatiile in care violenta nu era indicata de respondenti direct drept cauza a mortii, problemele cardiace erau citate ca motiv pentru frecventele decese, fiind foarte probabil ca acestea sa fie cauzate de deficientele grave ale sistemului de sanatate irakian, grav afectat in urma conflictului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#razboi Irak cauze decese, #numar morti conflict Irak, #conflict Irak, #operatiuni militare Irak , #Irak
Comentarii