Obama, in fata unui nou test: Cum incheie America razboaiele?

Autor: Ana Ilie
Sambata, 21 Iunie 2014, ora 18:17
2265 citiri
Obama, in fata unui nou test: Cum incheie America razboaiele?

Presedintele american, Barack Obama, se vede pus din nou, in al doilea mandat, in fata unei intrebari esentiale: cum incheie America razboaiele?

Din gradina de trandafiri a Casei Albe, Obama a citit, in urma cu cateva zile, un program al retragerii trupelor americane din Afganistan si a conchis: "Asa se incheie razboaiele in secolul XXI", scrie AP.

La scurt timp dupa aceea, Irakul a explodat. Violentele s-au intensificat in Irak, unde gruparea sunnita Statul Islamic din Irak si Levant (SIIL) avanseaza rapid si preia sub controlul sau orase importante, inainte de asaltul final impotriva Bagdadului.

Gruparea terorista atat de radicala, incat a fost respinsa de al Qaida

Americanii se vad nevoiti acum sa se gandeasca la noi actiuni militare in Irak, la cativa ani dupa retragere. In plus, haosul din Irak ridica semne de intrebare cu privire la planurile lui Obama de a pastra un mic contingent in Afganistan pana in 2016 si daca acesta poate preveni o evolutie similara.

"Putea fi evitata situatia asta? Raspunsul este categoric da", a aratat republicanul John McCain despre situatia din Irak, aratand ca Obama este pe cale sa faca "aceleasi greseli in Afganistan pe care le-a facut in Irak".

Este o critica ce loveste in centrul principalei promisiuni de politica externa a lui Obama: sa puna capat conflictelor incepute de predecesorul sau, George W. Bush, si sa nu mai implice America in alte conflicte militare. Mai mult, incheierea razboiului din Irak a fost prezentata drept o victorie a presedintelui Obama.

Criza in Irak: Jihadistii impun reguli cumplite - femei izolate in casa si amputari pentru furt

Golul lasat de retragerea americanilor a fost umplut de violente si extremismul sunnit, iar Obama nu a dat curs cererilor de a implica America. Aceasta pozitie nu mai este posibila acum si Obama se gandeste la lovituri aeriene chirurgicale, cu drone, impotriva extremistilor care ameninta Bagdadul si, in cele din urma, unitatea tarii.

La schimb, Obama doreste ca liderii irakieni sa intocmeasca un plan de relaxare a tensiunilor inter-confesionale din tara.

Obama este in fata unei alegeri aproape imposibile. O operatiune in Irak va deveni "razboiul lui Obama", spun analistii.

Insusi Obama a recunoscut natura nesatisfacatoare a incheierii unui razboi fara invinsi si invingatori. "Cred ca americanii au descoperit ca este mai dificil sa inchei razboaie decat sa le incepi", a admis acesta.

Citeste si:
Anca Dragu spune că întâlnirea dintre Cioloş şi Ciucă nu va fi pentru negocieri. „Vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar”
Anca Dragu spune că întâlnirea dintre Cioloş şi Ciucă nu va fi pentru negocieri. „Vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a transmis duminică, 24 octombrie, că întâlnirea care va avea loc, luni, între liderul USR, Dacian Cioloş, şi premierul desemnat, Nicolae Ciucă, nu va...
Vasile Dîncu susține că PSD nu se aliază cu PNL. „Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nu dorim să facem niciun fel de USL”
Vasile Dîncu susține că PSD nu se aliază cu PNL. „Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nu dorim să facem niciun fel de USL”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a declarat duminică, 24 octombrie, că PSD şi PNL sunt de acord că nu doresc refacerea USL. ”Nu putem să credităm un guvern care...
Sursa: Ziare.com
Comentarii