Ofensiva a fortelor kurde pentru recucerirea celui mai mare baraj din Irak

Sambata, 16 August 2014, ora 20:41
2687 citiri
Ofensiva a fortelor kurde pentru recucerirea celui mai mare baraj din Irak
Foto: Arhiva

Fortele kurde, sustinute de catre aviatia americana, au lansat sambata o ofensiva pentru a relua controlul, de la jihadisti din cadrul gruparii teroriste Statul Islamic (SI), asupra barajului de la Mosul (nord), cel mai important din Irak, a anuntat un oficial kurd de rang inalt.

"Peshmerga (combatanti kurzi), cu o sustinere aeriana americana, au preluat controlul asupra partii de est a barajului" in urma acestei ofensive, a declarat pentru AFP generalul Abdel Rahmane Korini.

SI a preluat controlul asupra barajului pe 7 august.

Acord al ministrilor UE pentru livrarea de arme kurzilor irakieni

Ministrii europeni de externe au ajuns vineri la o pozitie comuna privind livrarea de arme combatantilor kurzi in Irak, exprimandu-si satisfactia pentru ajutorul militar direct furnizat de unele statele membre.

Practic, UE a decis vineri ca guvernele statelor membre sunt libere sa trimita arme kurzilor irakieni care se lupta cu combatantii Statului Islamic atata timp cat au consimtamantul autoritatilor nationale irakiene.

Desi ministrii de externe ai statelor UE nu au ajuns la un acord privind livrarea de catre toate tarile membre de arme kurzilor irakieni, ei au salutat deciziile in acest sens luate de unele guverne UE, precum cel francez.

#ofensiva Irak kurzi SUA, #ISIL Irak baraj Mosuk , #Irak