SUA si Iranul, dusmani de 30 de ani, isi dau mana pentru Irak (Video)

Duminica, 22 Iunie 2014, ora 16:43
3125 citiri
SUA si Iranul, dusmani de 30 de ani, isi dau mana pentru Irak (Video)
Foto: standard

De ani de zile, Iranul a fost un inamic al Statelor Unite. Acum, datorita noilor evolutii si a aliantelor neclare din Orientul Mijlociu, cele doua tari se afla in discutii despre o modalitate pentru a opri ofensiva insurgentilor din Irak.

Cum se poate ca niste adversari, care nu au avut incredere unul intr-altul vreme de 35 de ani, ar putea coopera in Irakul de astazi?, se intreaba agentia Associated Press, citata de Yahoo News.

Timp de trei decenii, Statele Unite au considerat Iranul drept "un sponsor al terorismului". Mai mult, in razboiul civil sirian, SUA sustine opozitia, iar Iranul il sprijina pe presedintele Bashar Assad.

SUA au amenintat Iranul cu actiuni militare daca Teheranul va construi arme nucleare.

Dar, in ciuda tuturor diferentelor, SUA si Iranul sunt mai implicate pe plan diplomatic in acest moment, decat in ultimii ani.

Dupa acordul incheiat anul trecut, SUA, Iranul si alte state spera sa parafeze un nou acord luna viitoare, pentru a opri programul nuclear Teheranului.

Si mai important: Iranul, ca si guvernul irakian, este siit. Grupul insurgent SIIL, care conduce ostilitatile in Irak, este sunit.

SUA au colaborat cu Iranul, cand au invadat Irakul

"Sunt sceptic ca o cooperare cu Iranul, mai ales in schimbul unor informatii secrete sensibile, ar fi in interesul general", a declarat senatorul american Mitch McConnell.

Insa, diplomatii americani si iranieni au discutat despre Irak, in paralel cu negocierile nucleare care au loc la Viena, in ultimele zile.

Secretarul de Stat american, John Kerry are pe agenda Orientul Mijlociu in acest weekend, pentru a discuta stabilitatea Irakului, ceea ce a alimentat unele zvonuri privind o posibila cooperare americano-iraniana.

El a declarat ca administratia Obama este deschisa sa discute cu Teheranul in cazul in care iranienii ajuta la oprirea violentelor din Irak si restabileste increderea in guvernul de la Bagdad.

Iranul, un centru de putere siita, are o influenta considerabila asupra prim-ministrului irakian, Nuri al-Maliki, un siit care a petrecut multi ani din exil in Iran.

Presedintele Obama a declarat ca Iranul ar putea juca un "rol constructiv daca va trimite acelasi mesaj guvernului irakian prin care interesele sunitilor, siitilor si kurzilor sa fie respectate".

Cele doua tari au cooperat inainte, mai ales atunci cand Washingtonul a invadat Irakul lui Saddam Hussein.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iran inamic Statele Unite, #Statele Unite Iran cooperare, #SUA Iran cooperare Irak, #insurgenti Irak Orientul Mijlociu , #Irak