Tensiunea creste in Irak: Rebelii au capturat un mare oras. SUA pregatesc lovituri aeriene

Luni, 16 Iunie 2014, ora 17:57
6984 citiri
Tensiunea creste in Irak: Rebelii au capturat un mare oras. SUA pregatesc lovituri aeriene
Foto: blackanthem.com

Rebelii jihadisti din grupul Statul Islamic al Irakului si Levantului (ISIS) au capturat luni un alt oras din nordul Irakului.

Orasul Tal Afar, aflat la aproximativ 300 de kilometri sud vest de Bagdad, cu aproximativ 200.000 de locuitori, a fost capturat de jihadisti, potrivit relatarilor primarului acestui oras, scrie The Guardian.

Alti locuitori au povestit ca luptatorii islamisti au aparut pe strazi in camioane echipate cu mitraliere si steaguri islamiste, iar in cartiere se aud schimburi puternice de focuri.

Exista ingrijorari puternice ca militantii islamisti vor comite atrocitati in Tal Afar, un oras cu o populatie mixta, alcatuita din siiti si suniti turci. In timpul weekend-ului, ISIS a facut publice fotografii si filme in care prizonierii luati din randul armatei irakiene par sa fie executati in desert, langa Tikrit, orasul in care s-a nascut Saddam Hussein.

Criza in Irak: Oficialii americani si australieni fug din calea teroristilor

Luptele din Tal Afar au inceput duminica, iar autoritatile guvernamentale irakiene au raportat ca luptatorii ISIS au folosit aruncatoare de rachete capturate din depozitele militare din orasul Mosul. Garnizoana locala a armatei irakiene ar fi suferit pierderi importante, iar spitalul local nu poate face fata numarului mare de raniti.

Capturarea orasului Tal Afar vine la doar cateva ore dupa ce Nouri al-Maliki, premierul Irakului, a promis ca guvernul va recastiga fiecare palma de pamant pierduta in fata islamistilor.

"Vom porni in mars si vom elibera fiecare centimetru de pamant pe care l-au ocupat, din nord si pana in sud", a spus Maliki voluntarilor adunati sa lupte cu insurgentii.

Sambata, presedintele Iranului, Hassan Rouhani, a sugerat ca tara sa ar putea coopera cu SUA pentru oprirea ISIS, care se afla intr-o ofensiva puternica in Iran.

SUA isi readuc soldatii in Irak

In acest timp, Statele Unite au luat masuri pentru o posibila evacuare a tuturor cetatenilor americani din zona. Potrivit marinei militare a SUA, vasul USS Mesa Verde, cu aproximativ 500 de puscasi marini la bord, a intrat in Golful Persic, in vederea posibilelor masuri, acesta fiind a patra nava americana aflata in zona, potrivit Fox News.

Celelalte nave sunt crucisatorul USS Philippines Sea, distrugatorul USS Truxton si portavionul USS George HW Bush, dotat cu 70 de avioane militare.

In plus, un oficial al armatei a confirmat ca SUA au trimis 100 de soldati americani pentru a asigura securitatea ambasadei SUA. Ambasada este deschisa in acest moment, dar Departamentul de Stat al SUA a inceput deja sa trimita o parte din personal catre alte localii consulare din Irak.

John Kerry: Ne gandim la lovituri aeriene

Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a declarat luni ca tara sa este deschisa discutiilor cu Iranul in legatura cu escaladarea crizei din Irak si pentru o posibila cooperare militara.

Kerry a sustinut ca SUA iau in considerare "analizarea oricarei optiuni disponibile", incluviv a unor discutii cu Iranul si a atacurilor cu drone militare, despre care a afirmat ca "pot fi o optiune", potrivit Business Insider.

Kerry a afirmat ca nu crede in posibilitatea ca insurgentii sa preia controlul Bagdadului, in ciuda declaratiilor liderului ISIS ca acestia sunt pregatiti sa marsaluiasca asupra capitalei irakiene.

"Cand avem de-a face cu uciderea oamenilor, cu comiterea unor masacre in masa, trebuie sa oprim aceste lucruri, chiar si prin lovituri aeriene", a declarat Kerry.

Situatia a degenerat in Irak, dupa ce ISIS a capturat al doilea mare oras al tarii, Mosul. Sute de mii de oameni au fugit de saptamana trecuta din calea luptelor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Irak Tal Afar capturat islamisti, #Irak oras ISI, #oras capturat jihadisti , #Irak