Ziare.com

Teroare in Irak: Mujahedinii isi cauta neveste prin casele oamenilor

de Alex Varzaru
Duminica, 22 Iunie 2014, ora 18:22

   

Teroare in Irak: Mujahedinii isi cauta neveste prin casele oamenilor
Armata irakiana si gruparea Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL) se lupta pentru controlul rafinariei Baiji, din nordul tarii, dar in orasul cu acelasi nume, deja cucerit de insurgentii, acestia au inceput sa dea iama prin casele oamenilor, cautandu-si neveste.

Locuitorii povestesc ca militantii bat din usa in usa intreband despre numarul de femei maritate si nemaritate din fiecare familie, scrie The Independent.

"Le-am spus ca nu sunt decat doua femei in casa si ambele sunt maritate", a declarat Abu Lahid, un locuitor din Baiji. "Ei au spus ca multi dintre mujahedini sunt neinsurati si vor nevasta. Ei au insistat sa intre la mine in casa sa se uite la buletinele femeilor", a adaugat el. In Irak, in cartile de identitate ale femeilor este trecuta si starea lor civila.

SIIL spune ca oamenii sai au fost avertizati sa nu-i deranjeze pe localnici, daca acestia sunt suniti, dar in multe orase cucerite luptatorii au inceput deja sa-si impuna codul de norme religioase dure.

Comerciantii si fermierii au primit ordine sa micsoreze preturile bunurilor pe care le vand. Dar toleranta si moderatia aratata de SIIL ar putea fi doar temporare. Intr-un caz, se cunoaste ca o femeie din Mosul a fost biciuita, impreuna cu sotul sau, pentru ca purta doar o basma pe cap si nu un niqqab, care sa ii acopere intregul corp.

In alte orase, luptatorii au inceput sa impuna reguli referitoare la imbracamintea femeilor, privitul la televizor in cafenele si fumatul tigarilor.

Retinerea, sau lipsa ei, arata de ISIS, are importante implicatii politice. Cand miscarea al Qaida din Irak a obligat femeile localnice sa se marite cu luptatorii sai in timpul conflictului dintre siiti si suniti, intre anii 2004 si 2008, insurgentii au inceput sa fie antipatizati de catre comunitatea sunita.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4052 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor