A venit ziua mult asteptata pentru Iran

Sambata, 16 Ianuarie 2016, ora 12:45
2984 citiri
A venit ziua mult asteptata pentru Iran

"Sanctiunile impotriva Iranului vor fi ridicate astazi", a declarat sambata dimineata ministrul Afacerilor Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif (foto), la sosirea sa la Viena.

"Astazi este o zi buna pentru poporul iranian si sanctiunile vor fi ridicate. Aceasta este o zi buna pentru regiune, care se debaraseaza de umbra unei confruntari inutile (...) Este, de asemenea, o zi buna pentru intreaga lume, pentru ca aceasta demonstreaza ca mari probleme pot fi rezolvate pe calea diplomatiei si nu prin presiuni si amenintari", a spus Zarif, citat de AFP.

Potrivit sefului diplomatiei iraniene, "dupa intrarea in vigoare a acordului pe marginea programului nuclear, terenul a devenit propice pentru o mai mare cooperare la nivel regional impotriva unui pericol care ameninta regiunea, mai exact terorismul si extremismul". "Noi suntem deschisi unei asemenea cooperari si speram ca si alte tari vecine, precum si comunitatea internationala sunt de asemenea deschise", a adaugat Zarif, facand referire la un front comun impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic.

Uniunea Europeana, masura istorica in ce priveste Iranul

Zarif se afla la Viena unde va participa, potrivit agentiei Irna, la o ceremonie pentru anuntarea intrarii in vigoare a acordului nuclear incheiat in iulie 2015 intre Teheran si marile puteri, menit sa puna capat unei dispute de peste 13 ani.

Cele cinci conditii ale Iranului pentru ca strainii sa aiba acces la gaze si petrol

Zarif urmeaza sa aiba la Viena intrevederi cu omologul sau american, John Kerry, si cu sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini. El este insotit de seful Organizatiei iraniene pentru energie nucleara, Ali Akbar Salehi, precum si de mai multi colaboratori ai sai.

Femeia care poate transforma Iranul intr-o superputere: E scolita la Londra si are succes intr-o lume dominata de barbati

Acordul incheiat in iulie intre Teheran si marile puteri vizeaza limitarea programului nuclear controversat al Iranului, in schimbul ridicarii progresive si controlate a sanctiunilor internationale la adresa Teheranului.

Tranzactie pe piata de energie nucleara: Ce cumpara SUA de la Iran

In cadrul acestui acord, Teheranul a redus deja numarul de centrifuge si a trimis in strainatate aproape intregul sau stoc de uraniu slab imbogatit. De asemenea, Iranul trebuie sa inlature in zilele ce urmeaza nucleul reactorului cu apa grea din Arak, o alta masura necesara pentru intrarea in vigoare a acordului.

Iranul, "camp de lupta" pentru gigantii petrolieri. Sunt in joc proiecte de 30 de miliarde de dolari

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) trebuie sa confirme in mod oficial ca iranienii si-au respectat angajamentele asumate in cadrul acordului din iulie. Un raport in acest sens va fi "probabil" dat publicitatii sambata, potrivit unor surse diplomatice de la Viena.

Citeste si:
Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia sărbătorii evreiești Hanuca
Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia sărbătorii evreiești Hanuca
Tradiţia de Hanuca, transmisă de-a lungul generaţiilor, întăreşte în sufletele membrilor comunităţii evreieşti din România şi de pretutindeni credinţa şi speranţa, a transmis...
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...