In vreme ce o intreaga lume a salutat acordul de marti, de la Viena, drept o realizare istorica in sensul limitarii programului nuclear iranian, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat ca acesta este "o eroare istorica pentru lume".
"Intr-o zona unde se presupune ca trebuia sa se evite ca Iranul sa obtina arme nucleare, s-au facut compromisuri uriase", a afirmat Netanyahu, potrivit France24.
Acord istoric pe dosarul nuclear iranian
Netanyahu a trimis si un mesaj opozitiei, solicitand unitate in aceste conditii: "Le spun tuturor liderilor din Israel - acum e momentul sa punem deoparte politica meschina si sa ne unim de dragul celei mai importante chestiuni, anume viitorul si securitatea statului Israel".
Premierul a aratat ca acordul nuclear este o dovada in plus ca puterile lumii sunt dispuse sa faca o intelegere cu orice pret: "In orice zona unde se presupune ca trebuia sa se evite ca Iranul sa obtina arme nucleare, s-au facut compromisuri uriase (...) Iranul va primi sute de miliarde de dolari, ceea ce poate alimenta masina sa terorista, si va continua agresiunea si teroarea in regiune si in lume".
Netanyahu s-a aparat si fata de cei care i-au imputat ca nu a putut sa impiedice acordul, spunand ca puterile lumii sunt dispuse sa faca tot mai multe concesii.
"Intelegem ca dorinta de a semna un acord a fost mai puternica decat oricand - asadar ne-am angajat sa impiedicam un acord. Ne-am angajat sa impiedicam Iranul sa obtina arme nucleare si acest angajament ramane", a mai afirmat Netanyahu.
Presa internationala a anuntat, marti, ca Teheranul si cele sase puteri mondiale au ajuns la un acord privind limitarea programului nuclear iranian.
Cele sase puteri internationale negociaza de luni bune cu Iranul un acord de limitare a programului sau nuclear.
Presedintele american, Barack Obama, a aratat ca "aceasta intelegere demonstreaza ca diplomatia americana poate sa faca schimbari reale si semnificative" si a avertizat ca va face uz de dreptul de veto impotriva oricarei legi ce va impiedica implementarea acestui acord.
"Un Iran inarmat cu arme nucleare ar fi mult mai destabilizator si mult mai periculos pentru prietenii nostri si pentru lume", a mai spus Obama, de la Casa Alba.
Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a salutat acordul pe Twitter: "Salutam acordul istoric cu Iranul, un pas decisiv in directia restaurarii increderii si intaririi securitatii".
Acordul trebuia sa fie finalizat pana la 1 iulie, pe baza prevederilor negociate inca din 2013 de Iran si SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franta si Germania, insa termenul-limita a tot fost devansat.
Cum ar putea arata o intelegere SUA-Iran pe dosarul nuclear
Occidentul si Israelul acuza Iranul ca incearca sa fabrice armament nuclear sub paravanul unui program atomic civil si ar dori o limitare a capacitatii de producere a armelor nucleare. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzatiile si sustine ca programul nuclear are doar scopuri civile.
A.I.