Adevarul tulburator despre dusmania de moarte dintre Iran si Israel

Luni, 01 Iulie 2013, ora 11:40
13355 citiri
Adevarul tulburator despre dusmania de moarte dintre Iran si Israel
Foto: Calea Europeana

Este cunoscut faptul ca Israelul si Iranul sunt dusmani de moarte. Dar stim care sunt radacinile acestei uri dintre cele doua state? O noua cercetare stiintifica, ce a cautat cauzele dusmaniei dintre cele doua popoare, a scos la iveala concluzii surprinzatoare.

"Israel este o tumora care trebuie extirpata" - acestea sunt cuvintele liderului spiritual al Iranului, Ali Khamenei. "Toti cei care duc un razboi impotriva regimului sionist, se pot baza pe sprijinul nostru", mai spunea Khamenei, care este si conducatorul suprem al armatei iraniene.

Unor asemnea cuvinte, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, le raspunde pe masura, spunand ca Iranul si posibila sa bomba atomica reprezinta o amenintare serioasa la existenta statului Israel.

"Nu imi voi lasa poporul sa traiasca sub spectrul amenintarii cu disparitia. Daca se va impune, vom recurge la atacuri de tip preventiv", ameninta Netanyahu in urma cu ceva vreme.

De ce, totusi, cele doua natii sunt atat de montate una impotriva celeilalte? Mai ales, daca tinem cont ca, pana in anii '70 ai secolului trecut, intre Israel si Iran au existat relatii bilaterale foarte bune. Cele doua tari au colaborat bine atat in domeniul economic cat si in cel diplomatic si militar.

Radacinile urii

Ura dintre Israel si Iran este obiectul unor noi studii. Autorii lui sunt un israelian si un iranian. Gad Yair este profesor de sociologie si antropologie la Universitatea din Ierusalim. Pe colegul sau iranian l-a cunoscut la o conferinta internationala desfasurata in Europa. Aici a inviat si ideea unei colaborari comune, din care a rezultat o carte ce va fi publicata in curand.

Aceasta se numeste "De la trauma culturala la razboiul atomic - explicatiii ale conflictului iraniano-israelian". Cercetarea va fi publicata fara a fi mentionat numele profesorului iranian, de teama acestuia ca va fi supus ulterior unor represalii in tara sa natala.

Cei doi sociologi au ajuns la concluzia ca Iranul si Israelul sufera de un fel de trauma culturala, ale carei radacini se afla undeva in istoria lor. Interesant in acest caz este ca nici trauma Israelului nu are legatura cu cea suferita de Iran, nici invers.

"Iranul lupta cu umilintele cauzate de anii in care tara se supunea unei puteri externe. Israelul, insa, lupta impotriva fricii ca ar putea fi sters de pe fata Pamantului", spune profesorul israelian.

Iranul, care candva a fost un mare si puternic imperiu, s-a aflat ani la rand sub dominatie straina. "Mongolii lui Ginghis Han, otomanii, britanicii, rusii, americanii - toti si-au lasat intr-un fel sau altul amprenta asupra destinului tarii", spune Gad Yari.

Astfel, de exemplu, in 1953, Occidentul punea umarul la demiterea premierului ales in mod democratic Mohammad Mosaddegh, sahul Mohammad Reza Pahlavi instaurand in tara o dictatura totala.

La aceste umilinte istorice se adauga acum si sanctiunile impuse de Occident, din cauza temerilor ca Teheranul lucreaza la un progam nuclear militar. Programul atomic al Iranului are un singur scop: sa semene frica si, in acest fel, sa ajute Iranul sa-si atraga puterea si suveranitatea pierdute. Cu alte cuvinte: sa reintoarca tara in vremurile marete ale Imperiul Persan.

In acest sens, Israelul, ca reprezentant al Occidentului, aliat al SUA si ocupator al teritoriilor palestiniene, s-a transformat treptat intr-un simbol-etalon al dusmanului, sustin cei doi autori ai lucrarii.

Viata israelienilor, in schimb, este supusa la o frica continua ca vor fi exterminati. Religia, de asemenea, joaca un rol important aici. Majoritatea sarbatorilor religioase aduc aminte de robie si distrugere. In mentalul colectiv al israelienilor dainuie adanc amintiera pogromurilor din secolele 19 si 20, si mai ales Holocaustul.

"Cu ajutorul progamului sau nuclear si al acestor amenintari, Iranul sapa adanc in aceste rani ale Israelului", spune autorul Gad Yari. Iar faptul ca politicieni, precum fostul presedinte iranian Ahmadinejad, neaga Holocaustul, aduce aminte de atrocitatile regimului nazist savarsite impotriva evreilor. De aici deriva si politica militara israeliana, care spune ca statul evreu are dreptul sa se apere.

Dragi iranieni, va iubim!

Din cauza traumelor istorice, cele doua state nu au conturat clar portretul corect al celuilalt. "Fantomele trecutului sunt mult mai puternice decat adevaratele amenintari", spune Gad Yari.

Pentru a se gasi o iesire din acest cerc vicios, comunitatea internationala trebuie sa-i inapoieze Iranului suveranitatea, iar, in acelasi timp, guvernul iranian trebuie sa iasa cu un mesaj clar ca recunoaste legitimitatea statului Israel.

Cum arata lucrurile dincolo de marile jocuri politice? Ce gandesc oamenii din cele doua tari? Muli dintre ei s-au saturat sa tot fie jucarie in mainile politicienilor.

De exemplu, un israelian a publicat in 2012 pe pagina sa de Facebook o poza sub care scria: "Dragi iranieni, nu vom bombarda tara voastra. Noi va iubim, eu nu ma tem de voi si nu va urasc. Eu nici macar nu va cunosc".

Mesajul utilizatorului a cunoscut un succes rasunator pe reteaua de socializare. Utilizatorul a raspuns celor care il criticau si il considerau naiv: "Prin acest mesaj se porneste un dialog intre oamenii din cele doua tari, iar acest lucru conduce la o schimbare de mentalitate. De aici, si la speranta ca dusmania poate fi depasita".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#conflict iran israel, #Iran bomba atomica, #israel holocaust , #Iran
Comentarii