Ahmadinejad risca sa fie biciuit - purtatorul de cuvant al guvernului dezminte

Luni, 13 Mai 2013, ora 22:03
2374 citiri
Ahmadinejad risca sa fie biciuit - purtatorul de cuvant al guvernului dezminte
Foto: EPA

Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, risca 74 de lovituri de bici pentru ca a incalcat legislatia electorala.

Mahmoud Ahmedinejad l-a insotit duminica pe fostul sau sef de cabinet, Esfandiar Rahim Mashaie, cand si-a depus candidatura pentru alegerile prezidentiale programate pentru luna iunie. Insa, institutia care se se ocupa ca procesul electoral sa se desfasoare corect sustine ca presedintele a incalcat legislatia electorala prin aceasta forma de sustinere. Potrivit legii iraniene, este interzisa utilizarea resurselor statului in favoarea sau impotriva vreunui candidat.

Alegeri prezidentiale in Iran - sute de oameni se lupta pentru scaunul lui Ahmadinejad

Astfel, presedintele iranian risca 74 de lovituri de bici sau sase luni de inchisoare, mentioneaza Al Arabiya.

Gholam-Hossein Elham, purtator de cuvant al guvernului de la Teheran, a precizat, luni, ca Ahmadinejad l-a insotit pe candidat in calitate de "cetatean al Iranului", nu in cea de presedinte al tarii, deci nu risca nicio pedeapsa, anunta RIA Bovosti.

Oficialul a mai spus ca oficial, campania electorala incepe dupa ce candidaturile sunt aprobate de Consiliul Gardienilor.

In plus, Mashaie a declarat, in apararea lui Ahmedinejad, ca acesta l-a insotit in "ziua sa libera". Explicatia nu a convins Consiliul Gardienilor, o instanta formata din clerici si juristi, care valideaza candidaturile la prezidentiale.

"Actiunile presedintelui constituie o violare a legii si reprezinta o infractiune. Am sesizat acest aspect institutiilor abilitate", a declarat un purtator de cuvant al Consiliului.

Reactia Consiliului Gardienilor este considerata de analisti ca un avertisment la adresa presedintelui, de a nu se implica in campania electorala. Acesta, aflat la al doilea mandat, nu mai are voie sa candideze.

Pe de alta parte, observatorii politicii iraniene sustin ca sunt slabe sansele ca Ahmedinejad sa ajunga sub loviturile de bici. "Da, ar fi fost pedepsit daca s-ar fi intamplat asta intr-o tara guverbata de lege si ordine, cu un puternic sistem judiciar. Dar in Iran mai toata lumea incalca legea, de la ayatolah pana la omul de pe strada", a declarat directorul Centrului pentru Studii Arabe si Iraniene de la Londra, Alireza Nourizadeh.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#presedinte Iran lovituri bici, #Iran alegeri prezidentiale, #campanie electorala Iran , #Iran