Alegeri Iran: Rezultat surpriza dupa numararea primelor voturi

Sambata, 15 Iunie 2013, ora 12:33
1924 citiri
Alegeri Iran: Rezultat surpriza dupa numararea primelor voturi

Hassan Rohani, candidatul sustinut de reformisti la alegerile prezidentiale care au avut loc vineri in Iran, conduce cu un avans semnificativ dupa numararea primelor voturi, a anuntat ministrul de interne.

Insa avansul mare pentru fostul negociator pe probleme nucleare nu este inca suficient pentru a-i oferi o victorie zdrobitoare si pentru a evita un al doilea tur de scrutin ce ar urma sa aiba loc vinerea viitoare.

Rohani a obtinut 46,6% din cele peste 861.000 de voturi numarate, a precizat ministrul de interne, Mostafa Mohammad Najjar, cu mult peste primarul Teheranului, Mohammad Bagher Ghalibaf, care a obtinut 14,6% din sufragii. Negociatorul pe probleme nucleare Said Jalili s-a clasat pe pozitia a treia. Pe urmatorul loc se situeaza Mohsen Rezaie, fost comandant al Gardienilor Revolutiei, armata de elita a regimului.

Ceilalti doi candidati, fostul sef ai diplomatiei Ali Akbar Velayati si Mohammad Gharazi ocupa ultimele pozitii.

Intr-un comunicat comun transmis anterior, cei sase candidati la alegerile prezidentiale le-au cerut sustinatorilor sa-si pastreze calmul si sa evite sa iasa in strada inaintea anuntarii rezultatelor oficiale.

Nu se stie deocamdata cand se va incheia procesul de numarare a voturilor. Iranul are peste 50 de milioane de cetateni cu drept de vot si se estimeaza ca prezenta la urne a fost ridicata, de circa 75%, potrivit cotidianului Kayhan.

In varsta de 64 de ani, Hassan Rohani, singurul candidat al moderatilor si reformistilor, le-a multumit, intr-un comunicat, sustinatorilor sau care s-au mobilizat pentru a "crea aceasta minune", scrie AFP. "Aceasta participare si unitatea (reformatorilor si moderatilor) va ajuta Iranul sa ia noua cale", a adaugat el.

Operatiunile de vot s-au incheiat la ora locala 23.00 la Teheran, cu ora mai tarziu decat in restul tarii, dupa mai multe prelungiri din cauza afluentei de alegatori la birourile de vot, care trebuiau sa se inchida initial la ora locala 18.00.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#alegeri Iran, #rezultate alegeri Iran, #alegeri prezidentiale Iran, #rezultate partiale alegeri Iran , #Iran