Alegeri parlamentare in Iran, cu Opozitia arestata

Vineri, 02 Martie 2012, ora 10:43
1662 citiri
Alegeri parlamentare in Iran, cu Opozitia arestata
Foto: Pomed

Cetatenii din Iran participa in aceasta perioada la alegerile parlamentare, urmand sa aleaga cine ii va reprezenta in legislativ, in conditiile in care liderii Opozitiei sunt in arest la domiciliu de peste un an.

Peste 48 de milioane de iranieni au drept de vot, iar aproape 5.400 de candidati se bat pentru 290 de fotolii de parlamentar.

Cele peste 47.000 de centre de votare se deschid vineri dimineata si pot fi mentinute deschise pana tarziu, daca rata de participare este mare. Sute de reporteri straini au fost acreditati pentru a relata despre alegeri, arata agentia oficiala FARS.

Este primul scrutin de la alegerile prezidentiale din 2009, castigate cu sustinere ampla de presedintele Mahmoud Ahmadinejad, insa pe care Opozitia le contesta ca fiind fraudate.

Miscarea Verde a Opozitiei nu va participa la alegeri, liderii fiind arestati dupa ce au fost acuzati ca au organizat proteste in tara, dupa alegerile prezidentiale.

Recent, au aparut nemultumiri si in randul sustinatorilor lui Ahmadinejad, pe motiv ca o parte dintre liderii politici nu au fost lasati sa candideze, iar relatiile dintre presedinte si liderul spiritual al tarii, Ayatollah Khamenei, sunt tensionate, conform presei internationale. Rezultatul alegerilor legislative ar urma sa stabileasca un raport al fortelor politice inainte de prezidentialele din 2013.

Alegerile prezidentiale din 2009, castigate de Mahmoud Ahmadinejad, s-au soldat cu proteste ample si cu aparitia asa-zisei "revolutii verzi". In ciuda acuzatiilor de frauda, ancheta nu a demonstrat ca voturile ar fi fost furate, iar protestele au fost inabusite cu violenta de fortele de ordine.

Proestele au continuat in februarie 2011, odata cu miscarea Primavara Araba, aparuta in alte tari, insa regimul lui Ahmadinejad se mentine la putere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât de puternică este armata israeliană?
Cât de puternică este armata israeliană?
Israelul a anunțat un răspuns la atacurile cu drone și rachete ale Iranului. Acesta ar putea duce la extinderea și intensificarea confruntărilor militare. Cât de pregătit este Israelul...
Iranul susține că a avertizat SUA înainte de atacul cu drone asupra Israelului. ”Nu căutăm o escaladare a tensiunii în regiune”
Iranul susține că a avertizat SUA înainte de atacul cu drone asupra Israelului. ”Nu căutăm o escaladare a tensiunii în regiune”
Ministrul de Externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a reiterat joi, la New York, că ţara sa a avertizat Statele Unite că va ataca Israelul ca răzbunare pentru bombardarea consulatului iranian...
#Iran, #alegeri Iran, #alegeri parlamentare Iran , #Iran