Assad, abandonat de ultimul prieten din regiune - Iranul deschide discutiile cu opozitia

Autor: Ana Ilie
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 21:54
2567 citiri
Assad, abandonat de ultimul prieten din regiune - Iranul deschide discutiile cu opozitia

Oficialii iranieni au deschis canalul de comunicatii cu opozitia siriana, intr-o evolutie de rau augur pentru presedintele Bashar al-Assad, care se vede tot mai izolat si parasit pana si de cel mai important si loial prieten din regiune - Iranul.

Mai multe surse din opozitia de la Damasc au declarat, pentru Telegraph, ca iranienii au deschis dicutiile cu un grup de opozitie "moderat" in urma cu o luna.

Oficialii de la Teheran s-au intalnit cu Haytham Manna si alti membri ai grupului cunoscut sub numele de Organismul National de Coordonare pentru Schimbare Democratica, sau Comitetul National de Coordonare.

Grupul se opune cu vehementa interventiei straine in Siria, asa ca probabil pare mai acceptabil Teheranului decat organizatiile care cer comunitatii internationale sa organizeze o misiune de protejare a civililor, similara celei din Libia.

"Iran s-a folosit de Haytham Manna pentru a se pregati pentru o conferinta a opozitiei", a spus un jurnalist al opozitiei siriene, adaugand ca initiativa s-a prabusit intrucat "nimeni nu are incredere in Iran".

Opozitia siriana anunta, la inceputul revoltei din tara, ca membri ai fortei iraniene Al-Quds, parte din Garzile Revolutionare, lucreaza cu armata siriana pentru inabusirea demonstratiilor, asa ca initiativa iraniana este de o importanta vitala pentru viitorul regimului Assad.

Ahmadinejad cere reforme si dialog

Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, care l-a sustinut pe Assad din rasputeri, da semne ca este frustrat de situatia din Siria, si a cerut reforme si dialog cu opozitia.

Iranul are totusi multe de pierdut daca regimul Assad cade. Damascul gazduieste principalele doua grupari militante din lumea araba, cliente ale Iranului, Hamas si Hezbollah, oferind o ruta de aprovizionare a acestora si acoperire diplomatica.

Stirea discutiilor dintre Iran si gruparile de opozitie siriene vine dupa alte cateva vesti proaste pentru Assad: Liga Araba a decis sa suspende Siria, iar regele Iordaniei, Abdullah, i-a cerut sa demisioneze, "in interesul tarii".

Siria a cerut organizarea de urgenta a unui summit al Ligii Arabe, intr-un efort disperat de a evita suspendarea din aceasta organizatie. In pofida apelului lui Bashar al-Assad, ramas deocamdata fara raspuns, Liga Araba a anuntat ca se va intalni, in cursul acestei saptamani, cu liderii Opozitiei, cei care cer demisia lui Assad.

Sanctiuni de la Liga Araba

Liga Araba a decis, la sfarsitul saptamanii arabe, sa suspende Siria si sa ii impuna sanctiuni, pentru a o pedepsi pentru represiunea brutala a protestelor pro-democratie din tara. Drept raspuns, sirienii loiali lui Assad au atacat, sambata noaptea, ambasadele Arabiei Saudite, Frantei si Turciei.

Cum decizia Ligii Arabe ar urma sa intre in vigoare miercuri, Assad a cerut convocarea summit-ului inainte de acest moment, intr-o incercare de ultima ora de a evita suspendarea. Assad s-a declarat dispus sa discute pe marginea rovoltelor din tara si a "repercusiunilor negative asupra situatiei arabe".

Mai mult, Assad a mai facut o concesie importanta, invitand Liga sa trimita observatori, inclusiv militari, pentru a observa felul in care se implementeaza intelegerea din urma cu doua luni, de a retrage trupele de pe strazile marilor orase. In fapt, tocmai faptul ca Siria nu a dus la indeplinire promisiunile facute Ligii privind incetarea brutalitatilor a stat la baza deciziei Ligii de a suspenda Damascul.

Decizia de sambata este una importanta daca este analizata in context international. Decizia Ligi Arabe de a suspenda Libia si de a cere impunerea unei zone de interdictie aeriana a contribuit la persuadarea Consiliului de Securitate ONU de a sprijni o campanie NATO de protejare a civililor, ce a condus, in cele din urma, la impulsionarea revolutionarilor si caderea regimului lui Moammar Gaddafi.

Organizatia cu 22 de membri nu a anuntat inca ce decizie a luat ca urmare a cererii Damascului, si observatorii internationali se abtineau de la a face pronosticuri. In schimb, secretarul general al Ligii, Nabil al-Arabi, a anuntat ca oficialii organizatiei se vor intalni, marti, cu reprezentantii gruparilor de opozitie siriene, desi este prematur a vorbi de recunoasterea acestora ca fiind autoritatea legitima a tarii.

Exista insa speculatii ca intalnirea de marti are ca scop unificarea Opozitiei siriene intr-o forta coerenta, similara Consiliului National de Tranzitie din Libia.

In plus, Nabil al-Arabi a precizat, intr-o declaratie care aminteste din nou de situatia Libiei, ca organizatia pe care o conduce "studiaza mecanismele pe care le poate implementa pentru a proteja civilii din Siria".

ONU a anuntat, saptamana trecuta, ca in cele opt luni de proteste, 3.500 de persoane au fost ucise de fortele guvernamentale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O mașină-capcană a explodat într-un cartier din Damasc care găzduiește consulatul și ambasada Iranului
O mașină-capcană a explodat într-un cartier din Damasc care găzduiește consulatul și ambasada Iranului
O maşină capcană a explodat sâmbătă, 13 aprilie, într-un cartier din centrul capitalei siriene Damasc, unde se află mai multe ambasade, fără a provoca victime, a anunţat presa oficială...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#Siria, #protetse Siria, #Siria Iran, #Iran opozitie Siria, #Bashar al Assad , #Iran