Basescu: Nu cred intr-un razboi generat de conflictul dintre SUA si Iran, cred in lovituri punctuale care se vor da de ambele parti

Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 22:30
9454 citiri
Basescu: Nu cred intr-un razboi generat de conflictul dintre SUA si Iran, cred in lovituri punctuale care se vor da de ambele parti
Foto: Facebook / Traian Basescu

Fostul presedinte Traian Basescu nu crede intr-un razboi generat de conflictul dintre SUA si Iran, considerand, in schimb, ca pot avea loc lovituri punctuale de ambele parti.

"Nu cred intr-un razboi generat de conflictul dintre SUA si Iran, in schimb cred in lovituri punctuale care se vor da de ambele parti. Presedintele Trump a anuntat ca au o lista intreaga cu obiective si au demonstrat ca nu le trebuie decat o noapte sa-si execute obiectivele.

Aduceti-va aminte ca acum cateva saptamani, tot asa, cu un comandou Delta Force s-au intors in Siria de unde plecasera si l-au lichidat pe seful ISIS. Deci SUA clar au demonstrat ca au capacitatea sa faca asta, Iranul va incerca si el sa demonstreze ca reprezinta ceva", a declarat Traian Basescu, duminica seara, la Romania TV.

El a explicat ca Iranul este o tara afectata de restrictiile introduse de SUA la importul de titei, dar si o tara care a destabilizat mai multe state din regiune.

"E o poza extrem de dramatica a Iranului in momentul de fata. Iranul este o tara afectata puternic de restrictiile introduse de SUA la importul de titei, Iranul este o tara care este bagata in destabilizarea unui sir intreg de tari. Yemen - e acolo, Iranul cu Hezbollahul sau cu alte structuri, dar este in Yemen, Siria - Iranul e acolo, Liban - Iranul e acolo cu Hezbollahul. In ultima vreme, acest general care si-a gasit sfarsitul isi trimisese Hezbollahul si in Libia. In ambitiile sale de putere regionala, Iranul face foarte mult rau regiunii. Nu s-a ivit ocazia ca cineva sa ii dea un dos de palma pana cand nu s-au legat de Ambasada SUA", a mai declarat fostul presedinte al Romaniei, in prezent europarlamentar.

Totusi, Traian Basescu spune ca nu vede un risc in declansarea celui de-Al Treilea Razboi Mondial in urma acestui conflict.

"Nu vad un risc de declansare a celui de-Al Treilea Razboi Mondial. Vad o sicanare pe care va incerca sa o faca Iranul, are si resurse, are Hezbollahul asta raspandit peste tot in Orientul Apropiat si Orientul Mijlociu, va sicana regiunea, dar un razboi nu vad. Iar mare pierzator va fi Iranul", a mai spus Traian Basescu.

Presedintele Donald Trump a avertizat ca Statele Unite au identificat 52 de obiective in Iran si le vor lovi "foarte rapid si foarte dur" daca Iranul ataca personal sau tinte americane, informeaza BBC.

Armata iraniana a raspuns, duminica, la cea mai recenta sfidare a lui Donald Trump, afirmand ca nu crede ca Statele Unite sa aiba "curajul" de a ataca 52 de obiective din Iran asa cum a amenintat presedintele american, potrivit agentiei oficiale iraniene Irna, citata de AFP.

Iranienii au arborat pentru prima data in istorie steagul rosu, simbol al declansarii unui "razboi sangeros", deasupra unei moschei considerata loc sacru.

Citește și:
MAE l-a chemat acasă pe ambasadorul român la Viena. Care este semnificația gestului
MAE l-a chemat acasă pe ambasadorul român la Viena. Care este semnificația gestului
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă, vineri, că a chemat în ţară, pentru consultări, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Austria, Emil Hurezeanu, ”un gest...
Emil Boc: ”Austria este Rusia Uniunii Europene. Cum îți permiți să minți și să sfidezi realitatea în halul acesta”
Emil Boc: ”Austria este Rusia Uniunii Europene. Cum îți permiți să minți și să sfidezi realitatea în halul acesta”
Emil Boc, primarul Clujului, a catalogat Austria ca fiind ”Rusia Uniunii Europene” după ce țara a dat vot negativ pentru intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Cu toate...