Cinci motive pentru care Israelul si SUA nu trebuie sa atace Iranul

Autor: Ana Ilie
Duminica, 13 Noiembrie 2011, ora 18:52
8557 citiri
Cinci motive pentru care Israelul si SUA nu trebuie sa atace Iranul
Foto: Arhiva

Zilele acestea, cea mai presanta discutie pe plan international vizeaza Iranul si amenintarile Israelului de a lansa un atac asupra instalatiilor sale nucleare. Exista rapoarte conform carora Marea Britanie si SUA isi fac deja planuri in aceasta eventualitate, in vreme ce China si Rusia se pregatesc sa blochez orice initiativa belicoasa la Consiliul de Securitate ONU.

Israelienii pot decide in orice clipa, asadar, sa lanseze atacuri militare impotriva Iranului, scrie Foreign Policy. Inainte de a face asta, ar trebui sa ia in considerare cinci motive pentru care aceasta ar fi o miscare gresita:

1. Nu va exista un rezultat multumitor. Loviturile militare impotriva programului militar iranian ar trebui sa se asigure ca acesta este suficient de vatamat pentru a nu se mai putea reface niciodata. Insa o asemenea misiune nu este posibila, intrucat Iranul are locatii secrete, bine intarite, care vor asigura continuitatea. Chiar si cel mai complex atac nu poate decat sa dea inapoi programul iranian cu doi-trei ani, care s-ar folosi apoi de pretextul auto-apararii pentru a urgenta reconstructia si a starni compasiunea comunitatii internationala.

Nici teoria unor atacuri israeliene regulate - cam o data la un an si jumatate - nu este realista, intrucat ar mentine un conflict permanent in zona.

2. Nimeni nu poate impiedica Iranul sa obtina o arma nucleara. Cu exceptia Iranului insusi. India, Pakistan, Coreea de Nord si Israelul, tari cu o profunda nesiguranta si, in acelasi timp, sentimentul ca acesta este un drept - au dezvoltat in secret arme nucleare. Irakul si Siria erau si ele pe cale sa obtina arme nucleare.

Iranul, in era sahului Pahlavi, era dedicat unui program nuclear si ar fi putut incerca sa obtina o arma. Sa obligi Iranul sa nu obtina arma nucleara, scrie sursa citata, inseamna sa schimbi calculul si motivatia nationala a unei puteri care s-a imaginat, istoric, a fi o mare natiune.

Chiar daca Iranul ar deveni democratie, propria imagine regionala si ambitiile pe plan extern ar putea impinge Teheranul sa dezvolte arme nucleare. O lovitura militara a Israelului n-ar face decat sa legitimizeze conducerea actuala a Iranului, mai ales daca vor fi si victime civile. Si israelienii ar deveni, in consecinta, tinta unui program masiv de propaganda pro-iranian in intreaga regiune.

3. Vor exista costuri masive pentru SUA. Cand tarile demareaza actiuni cu mare grad de risc si incertitudine, doua intrebari devin imperios necesare: Poate fi realizat? Si, in al doilea rand, cat va costa?

Israelul se confrunta cu o amenintare existentiala, deci este de inteles daca subevalueaza costurile pe care le-ar avea o astfel de actiune pentru ceilalti, in acest caz SUA.

Ce efecte ar avea un atac isarelian asupra intereselor si economiei americane, aflata inca in recesiune? Chiar daca iranienii ar putea bloca doar temporar stramtoarea Hormuz, prin care trece 40% din petrolul din intreaga lume, pretul petrolului ar creste exponential, subminand pietele globale si afectand serios fragila revenire economica din SUA.

4. O lovitura militara impotriva Iranului ar legitimiza si spori popularitatea acestei tari in Orientul Mijlociu. Poate ca sanctiunile economice nu impiedica iranienii sa obtina o arma nucleara, insa cu siguranta i-au izolat. Un atac israelian ar submina aceste eforturi.

5. Daca israelienii lovesc in Iran, SUA sunt nevoite sa se implice - este imposibil un atac israelian fara complucatii majore si un raspuns militar impotriva intereselor americane - poate fi vorba despre incercari de blocare a traficului navelor in stramtoarea Hormuz, atacuri prin inlocuitor impotriva bazelor militare si ambasadelor americane. Ultimul lucru de care are nevoie America, implicata deja in doua razboaie pe care nu le castiga, este un conflict cu inca o tara musulmana, imprevizibila si puternica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Care este cea mai importantă armă a Iranului
Care este cea mai importantă armă a Iranului
Principalele arme ale Iranului nu sunt bombele atomice. În ciuda fricii internaționale, țara nu a dezvoltat niciodată un arsenal nuclear. Cea mai puternică armă a regimului de la Teheran...
Primele reacții după atacul Israelului asupra Iranului: Șefa CE, Italia și China fac apel la detensionare / Oman condamnă gestul
Primele reacții după atacul Israelului asupra Iranului: Șefa CE, Italia și China fac apel la detensionare / Oman condamnă gestul
Oman, sultanat din Golf care a jucat mult timp rol de mediator între Teheran şi occidentali, a condamnat vineri ”atacul israelian” în Iran, după exploziile produse în zori în provincia...
#Iran, #program nuclear Iran, #iran israel, #atac Iran, #Israel atac Iran , #Iran