Ziare.com

China si Iran - absurdul teribil al cenzurii

Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 20:20

   

China si Iran - absurdul teribil al cenzurii
In Iran, Facebook este interzis, dar liderul religios suprem, ayatollahul Khamenei, are pagina personala pe aceasta retea de socializare.

Lumea cenzurii este plina de asemenea absurditati. In tari precum Iran si China, unde mediile de infomare in masa sunt si astazi sub un control strict, cenzura teribila frizeaza ridicolul.

Una dintre cele mai problematice zone este China. Aici toate mediile sunt controlate de asa-numitul comitet "Propaganda", apartinand Partidului Comunist Chinez. Noul guvern a concentrat tot controlul asupra media intr-un singur organism de control. La intrebarea, cam ce este interzis in China, adresata de un reporter Deutsche Welle, un jurnalist chinez a raspuns ca mai bine este sa intrebi cam ce este permis.

Este interzis sa critici puterea, sa vorbesti despre drepturile omului si democratie, sa nu se discute despre viata personala a politicienilor chinezi. In urma cu ceva timp, dupa ce iesirile publice ale noului presedinte chinez si ale sotiei sale devenisera mai dese, directia "Propaganda" a departamentului nou-infiintat a fost foarte nemultumita ca mass-media internationala a alocat foarte mult spatiu Primei Doamne chineze.

Dupa ce si presa chineza incepuse sa preia articole din presa internationala, referitoare la acest subiect, "Propaganda" a dispus ca tema sa fie scoasa de pe ordinea de zi. Sunt interzise, de asemenea, canale precum BBC si Deutsche Welle, este interzisa televiziunea prin satelit, la fel ca Google si YouTube.

Ce e "Halal Internet"?

Bineinteles, multi chinezi si-au instalat pe computere diverse programe, care ii ajuta sa ocoleasca ingradirile guvernului. S-a ajuns la situatii absurde, in care chiar anumite institutii oficiale ale statului au inceput sa foloseasca astfel de programe pentru a ocoli interdictiile impuse chiar de ele, legate de Google.

Aceeasi este situatia si in Iran, unde statul vrea sa implementeze o retea de intranet, numita "Halal internet", pentru ca aici toate mediile trebuie sa fie in slujba islamului.

Jurnalistul iranian al Deutsche Welle, dr. Jamshid Farouki, ne aduce la cunostinta cateva intamplari absurde, derivate din aceasta alegere. Astfel, cuvantul "dans" si toate derivatele sale, nu trebuie folosite pentru ca "dansul e o treaba diavoleasca". Un cunoscut fotograf din tara a fost nevoit sa-si intituleze fotografia, care infatisa o femeie ce dansa, "bucurie" sau fericire".

Si in Iran televiziunea prin satelit este interzisa, dar guvernul nu se oboseste sa dea jos antenele de pe casele oamenilor. Daca zbori cu un avion deasupra Teheranului, de exemplu, poti vedea o mare de antene satelit. Editorii de carte, la randul lor, folosesc alte trucuri in lupta cu cenzura. Scot carti "incomode", dar le dateaza cu 8-10 ani in urma, inaintea venirii lui Ahmanidejad la putere.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3952 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

nu e chiar asa

cel putin in China nu e chiar asa.
am CNN, Deutsche Welle, HBO, etc. Intr-adevar internetul e cenzurat, youtube-ul e inaccesibil, la fel si facebook, tweeter sau google+. dar restul aplicatiilor de la google sunt accesibile.
Cat despre politicieni, drepturile omului, democratie, sa stiti ca Romania nu e departe de China

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor