Ziare.com

Iranul da pentru prima data explicatii despre dimensiunea militara a programului nuclear

Sambata, 24 Mai 2014, ora 11:38

   

Iranul da pentru prima data explicatii despre dimensiunea militara a programului nuclear
Iranul a prezentat pentru prima din 2008 informatii ca raspuns la preocuparile comunitatii internationale privind o posibila dimensiune militara a programului sau nuclear, relateaza vineri AFP pe baza unui raport al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) la care a avut acces.

Teheranul a prezentat agentiei date despre teste "pentru o aplicatie civila" a detonatorilor ce pot fi utilizati pentru o bomba atomica, potrivit raportului trimestrial al agentiei specializate a ONU.

In cursul unor reuniuni tehnice in aprilie si la mijlocul lunii mai, "Iranul a furnizat informatii si explicatii, in special documente" pentru a justifica aplicarea acestor detonatori, a explicat directorul general al AIEA, japonezul Yukiya Amano.

Potrivit raportului, republica islamica continua sa-si respecte angajamentele fata de comunitatea internationala, prevazute in acordul de la Geneva convenit la sfarsitul lui 2013 intre Iran si grupul "5+1" (Germania, China, SUA, Franta, Marea Britani, Rusia).

Totodata, AIEA a informat ca Iranul continua sa-si indeplineasca angajamentul de a "dilua" stocul de uraniu imbogatit pe care il detine, cantitatea care mai trebuie transformata fiind de 38,4 kg.

Acordul de la Geneva prevede inghetarea unei parti a activitatilor nucleare iraniene in schimbul ridicarii unei parti a sanctiunilor economice impuse Iranului.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2052 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Teheranul a prezentat agentiei date despre teste

"pentru o aplicatie civila" nici decum despre aplicatii militare cum vrea sa sugereze tendentios, titlul...

 

hahaha

au trebuit sa gaseasca o aplicatie civila unor declansatori utilizati pentru constructia bombei nucleare. declansatorii astia sunt niste explozibili a caror principale caracteristici sunt "forta" de explozie si perfecta coordonare a timpului de explozie. sunt curios la ce ii folosesc in civilie...

AIEA,de ce nu merge,in israel

sfarsitul omenirii este pregatit in desertul Negev

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor