Cum ar putea arata o intelegere SUA-Iran pe dosarul nuclear

Autor: Ana Ilie
Duminica, 29 Martie 2015, ora 08:36
3149 citiri
Cum ar putea arata o intelegere SUA-Iran pe dosarul nuclear
Foto: Wikipedia

SUA si Iranul se afla intr-o cursa contratimp pentru a finaliza negocierile pe dosarul nuclear, inainte de termenul-limita de 31 martie. Secretarul de Stat John Kerry si omologul sau iranian, Javad Zarif, au discutat, in Elvetia, pe marginea asa-zisului acord cadru.

Nimeni nu stie cum va arata acest acord, insa exista indicii pe baza carora se poate deduce, scrie France24, in ce fel va fi restrictionata capacitatea Iranului de a obtine arme nucleare.

Pana la data de 1 iulie, acordul cadru ar urma sa fie detaliat cu prevederile negociate inca din 2013 de Iran si SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franta si Germania.

Iata cele cateva prevederi ale acordului:

Inspectiile ONU

Cu toate ca se stiu putine detalii cu privire la aceasta chestiune, se pare ca in acordul final Iranul isi va reduce volumul activitatilor nucleare, iar cele ramase vor fi strict monitorizate de inspectorii ONU.

Aceasta prevedere ar extinde, in teorie, perioada necesara Iranului sa produca material nuclear pentru fabricarea unei bombe - adica uraniu sau plutoniu inalt imbogatit - de la cateva luni, in prezent, la cel putin un an. Se merge pe ideea ca in acest caz comunitatea internationala ar avea timp suficient pentru a detecta actiunea Iranului.

Centrifugele

Tarile implicate in negocieri doresc ca Iranul sa reduca dramatic numarul de centrifuge care imbogatesc combustibilul nuclear - pana la cateva mii, de la numarul prezent de 19.000, din care jumatate sunt operationale.

In plus, Iranul ar inchide sau schimba scopul instalatiei de imbogatire de la Fordo si ar trimite in strainatate o parte din uraniul deja imbogatit.

Designul unui nou reactor construit la Arak ar fi schimbat in asa fel incat sa se extraga mult mai putin plutoniu din combustibilul nuclear epuizat.

In fine, Iranul si-ar limita cercetarea si dezvoltarea centrifugelor capabile sa proceseze uraniul intr-o perioada mult mai scurta decat cele folosite in prezent.

Centrale nucleare in scopuri pasnice

Iranul neaga ca incearca sa obtina arme nucleare si sustine ca imbogateste uraniu in scopuri pasnice, cum ar fi generarea de energie electrica si tratamente pentru bolnavii de cancer. Insa are nevoie sa isi extinda masiv capacitatea de imbogatire, pentru a avea combustibil pentru viitoare centrale nucleare.

Tarile negociatoare sustin ca Iranul are in prezent o singura centrala nucleara, pe care Rusia este obligata contractual sa o alimenteze cel putin pana in 2021, si constructia altora va mai ura ani buni, daca nu decenii.

Sanctiuni

Pentru ca Iranul sa isi inchida instalatiile nucleare, doreste la schimb ridicarea sanctiunilor internationale care ii sufoca econonomia, cat de curand posibil.

Tarile negociatoare doresc insa doar suspendarea, nu anularea sanctiunilor, ceea ce ar permite reinstaurarea lor rapida, in caz ca Iranul nu respecta intelegerea.

In plus, doresc o suspendare in etape a sanctiunilor si legarea acestor etape de depasirea de catre Iran a unor praguri in implementarea acordului, care se va intinde, cel mai probabil, pe cel putin un deceniu.

Mai mult, acest proces s-ar aplica numai sanctiunilor care au legatura cu programul nuclear iranian si numai sanctiunilor SUA si UE impuse dupa 2010, ce vizeaza exporturile de petrol si bancile. Nu se stie daca aceste prevederi se vor aplica si sanctiunilor ONU impuse din 2006.

Control ONU

Sanctiunile ONU au fost impuse pentru ca agentia atomica AIEA nu a putut sa confirme scopurile exclusiv pasnice ale programului nuclear iranian.

Pentru a obtine confirmarea din partea AIEA, Iranul trebuie sa permita verificari extensive la instalatiile sale nucleare, chestiune in care s-a impotrivit din rasputeri in trecut.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Iran negocieri acord nuclear, #SUA Iran program nuclear , #Iran