Cutremure in Iran: Teheranul, criticat pentru managementul crizei

Autor: Ana Ilie
Luni, 13 August 2012, ora 21:47
1249 citiri
Cutremure in Iran: Teheranul, criticat pentru managementul crizei

Guvernul iranian se confrunta cu critici din partea politicienilor si publicului, cu privire la felul in care gestioneaza masurile pentru diminuarea crizei, dupa ce doua cutremure de mari dimensiuni au ucis 300 de persoane si au ranit cateva mii in zona nord-vestica a tarii.

Membrii parlamentului ce reprezinta zonele afectate de seisme s-au plans ca nu exista suficiente corturi pentru supravietuitori. Presedintele Parlamentului, Ali Larijani, rival al presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, a intrat si el in dezbatere, scrie Guardian.

"Centrul de management al crizei trebuie sa faca pasi mai mari pentru a elimina aceste ingrijorari", a afirmat Larijani, care ar putea candida la presedintie in 2013.

Desi oficialii au anuntat duminica, la mai putin de 24 de ore dupa dezastru, ca operatiunile de cautare si salvare s-au incheiat si toti supravietuitorii au fost scosi de sub daramaturi, unii localnici si-au exprimat neincrederea ca autoritatile au putut sa ajunga la satele izolate atat de usor.

"Stiu zona bine. Sunt unele regiuni unde sunt sate unde nu poti ajunge nici cu masina. Nu este posibil sa fi terminat atat de repede", a declarat un doctor din Tabriz, oras in zona afectata de cutremure.

Doctorul a mai spus ca a muncit non-stop, 24 de ore dupa cutremure, ajutand pacientii din satele din jur care au fost adusi la Tabriz. Un alt localnic a spus ca singura reactie a autoritatilor a fost sa trimita in zonele afectate forte de securitate pentru a pastra ordinea publica.

Si cotidianul conservator moderat Asr-e Iran a relatat ca la 24 de ore dupa seisme nu ajunsesera inca echipele de salvare in unele sate, unde localnicii spun ca majoritatea locuintelor au fost distruse si nu au primit corturi si ajutoare.

Autoritatile sustin insa ca echipele au ajuns in toate locurile afectate de cutremur si reconstructia va incepe inainte de inceputul iernii.

Sambata dupa-amiaza, doua cutremure, de 6,4 si 6,3 grade Richter, au lovit provincia Azerbaijanul de Est, punand la pamant sate intregi si ranind mii de persoane, in jurul localitatilor Ahar, Varzaghan si Harees, aproape de capitala provinciei, Tabriz.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Iran cutremure morti critici, #Iran critica interventie cutremur , #Iran