Expertii ucraineni au obtinut acces la cutiile negre ale avionului prabusit in Iran

Vineri, 10 Ianuarie 2020, ora 22:03
7829 citiri
Expertii ucraineni au obtinut acces la cutiile negre ale avionului prabusit in Iran
Foto: Arhiva Pixabay

Expertii ucraineni aflati in Iran pentru a ancheta prabusirea unui avion de linie al companiei Ukraine International Airlines au obtinut de la autoritatile de la Teheran acces la cutiile negre, a anuntat vineri diplomatia ucraineana.

"Echipa noastra a obtinut acces la cutiile negre. Intentionam sa incepem in curand reconstituirea conversatiilor" care au fost inregistrate, a declarat ministrul ucrainean de externe Vadim Pristaiko intr-o conferinta de presa, potrivit AFP.

Pristaiko a precizat ca anchetatorii ucraineni au parte de "cooperarea totala" a Teheranului si "au acces deplin" la resturile avionului, la locul prabusirii si la conversatiile dintre piloti si turnul de control iranian.

Kievul a trimis circa 50 de experti in Iran pentru a participa la ancheta asupra prabusirii, miercuri, a avionului Boeing 737 al Ukraine International Airlines cu destinatia Kiev, care a facut 176 de morti, in principal iranieni si canadieni, dar si 11 ucraineni.

Drama a survenit la cateva ore dupa tirurile cu rachete executate de Iran impotriva a doua baze utilizate de armata americana in Irak, ca reactie la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani cu cateva zile mai inainte intr-un atac american.

Seful diplomatiei americane Mike Pompeo a declarat vineri ca avionul ucrainean a fost "probabil" doborat de o racheta iraniana, precizand in acelasi timp ca SUA "vor lasa ancheta sa se desfasoare, inainte de a trage orice concluzie definitiva".

Canada, Marea Britanie si Olanda au transmis de asemenea ca Boeingul a fost fara indoiala doborat de o racheta iraniana, in timp ce Teheranul da asigurari ca avionul "nu a fost lovit de vreo racheta".

Seful diplomatiei ucrainene a mai spus vineri ca "nu respinge nicio ipoteza". Daca pista unei lovituri de racheta se confirma, Kievul va cere pedepsirea responsabililor si plata de compensatii, a adaugat el.

"Vom colecta mai intai toate informatiile si apoi vom trage concluziile", a spus el, adaugand ca isi doreste o ancheta "justa si impartiala".

Anterior vineri, Kievul a confirmat ca a primit "date importante" din partea Washingtonului despre catastrofa. Intrebat despre ce fel de date este vorba, Pristaiko a refuzat sa precizeze, invocand ca este vorba de "informatii secrete".

Kievul a cerut de asemenea elemente de la Canada si Marea Britanie care acrediteaza, in opinia acestora, teza unui tir cu racheta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#cutii negre avion prabusit iran , #Iran