F-35 modificat ar putea fi "vioara intai" a SUA si Israelului impotriva Chinei si Iranului

Joi, 29 Aprilie 2021, ora 19:08
14914 citiri
F-35 modificat ar putea fi "vioara intai" a SUA si Israelului impotriva Chinei si Iranului
SUA ar putea modifica modelul F-35 FOTO Wikipedia

Intr-un conflict ipotetic intre SUA si Israel cu China sau Iran, avioanele de generatia a V-a F-35 Lightning II si-ar pierde din utilitate din cauza distantei mari pe care o au de parcurs de la cele mai apropiate Baze Aeriene pana la potentialele zone de conflict. De aceea, Israelul a venit cu o versiune personalizata a F-35, denumit F-35I, iar SUA ar putea urma exemplul.

F-35I are sisteme de avionica, sisteme de comanda control si radar ajustate la necesitatile si amenintarile cu care se confrunta Fortele de Aparare Israeliene (IDF), potrivit defenceromania.ro.

Ca o ultima masura, Israelul e aproape sa mareasca considerabil raza de actiune a aeronavelor F-35I. Iar Iranul e cu siguranta principala tara vizata, Teheranul reprezentand principala amenintare la adresa Israelului. In 2019, dupa ce Iranul a amenintat din nou cu distrugerea Israelului, premierul Benjamin Netanyahu a amintit Teheranului ca noile avioane stealth F-35 ale Israelului pot ajunge pana pe teritoriul iranian.

Acum, Israelul doreste sa mareasca raza de actiune a avioanelor de generatia a V-a prin montarea unor rezervoare externe.

O analiza a celor de la Forbes arata ca o asemenea modificare aproape ca ar dubla raza de actiune a aeronavelor de generatia a V-a.

F-36 Kingsnake, viitorul avionul de lupta al SUA care va pensiona F-16. "F-35 este un Ferarri, SUA au nevoie de un Nissan"

In configuratia actuala, un F-35A, inclusiv F-35I, inarmat, are o raza de actiune de 1.050 de kilometri. Nu e suficient in anumite cazuri ipotetice. Spre exemplu Tel Aviv se afla la 1.600 de kilometri de Teheran.

Sursa citata compara situatia Israelului cu un ipotetic conflict intre SUA si China. Astfel, Baza Aeriana Misawa din nordul Japoniei, unde exista efective americane, se afla la aproximativ 2.250 de kilometri de Taipei, Taiwan iar baza din Guam, un bastion al Americii in Pacific, se afla la 2.700 de kilometri de Taiwan.

Avioanele "cisterna" nu fac fata. Modificarea F-35 vine insa cu dezavantaje majore

Analiza ridica si problema avioanelor "cisterna". Sigur ca acestea ar putea cu usurinta sa mareasca raza de actiune, atat pentru F-35 ale SUA, cat si cele ale Israelului. Problema intervine cand analizam numarul lor si vulnerabilitatea acest avioane lente si grele.

Spre exemplu, Israelul are aproximativ 250 de avioane de vanatoare si doar 7 avioane de realimentare, e vorba despre batranele Boeing KC-135 Stratotanker. De partea cealalta SUA detin aproximativ 2.7000 de aeronave de vanatoare si aproximativ 500 de avioane "cisterna", fiind vorba despre KC-10, KC-135 si KC-46. Iar pe langa numarul mic al acestor aeronave, ele sunt lente si vulnerabile.

In aceste conditii analiza precizeaza ca F-35 intr-un ipotetic conflict intre SUA si China ar juca un rol secundar in prezenta configuratie. Exista insa si probleme. Forbes sustine ca montarea rezervoarelor externe ar mari considerabil raza de actiune a aeronavelor F-35, dar ar putea compromite capacitatea stealth a aeronavei si ar putea avea efecte negative asupra manevrabilitatii aeronavei de lupta.

Lockheed Martin a cochetat cu echiparea avioanelor F-35 cu un rezervor extern pentru marirea razei de actiune a aeronavelor, dar a renuntat la aceasta idee. Nu a facut-o insa Israelul, care continua programul. Modificarile ar trebui sa fie gata cel tarziu pana in 2023.

Noi probleme pentru F-35. Un avion a fost puternic avariat dupa ce munitia a explodat in timpul tragerii

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Reuniune de urgență a liderilor UE la Bruxelles. Situația din Ucraina și tensiunile dintre Iran și Israel, principalele teme de discuție
Reuniune de urgență a liderilor UE la Bruxelles. Situația din Ucraina și tensiunile dintre Iran și Israel, principalele teme de discuție
Reuniunea extraordinară a Consiliului European are loc miercuri şi joi, 17 și 18 aprilie, la Bruxelles, iar printre principalele teme care vor fi discutate se numără războiul din Ucraina şi...
Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Oficialii militari ruși au sprijinit în mod discret Iranul cu arme și informații, pe măsură ce criza din Orientul Mijlociu s-a intensificat. O alianță strategică între cele două...
#avioane, #avioane de lupta, #Israel atac Iran , #Iran