Familiile diplomatilor britanici din Iran, chemate in regat din cauza violentelor

Luni, 22 Iunie 2009, ora 21:54
820 citiri
Familiile diplomatilor britanici din Iran, chemate in regat din cauza violentelor
Foto: Reuters

Familiile diplomatilor britanici aflati in misiune in Iran au fot chemate inapoi in Marea Britanie in urma ultimelor zece zile de proteste violente de la Teheran, au anunat, luni, reprezentanti ai Afacerilor Externe.

"Violentele de la Teheran, care nu par sa se opreasca in zilele ce urmeaza, au afectat familiile membrilor din staff-ul misiunii diplomatice pe care Marea Britanie o are in Iran si am hotarat sa revina in tara pana cand situatia se va stabiliza", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului britanic Afacerilor Externe, informeaza Reuters, citata de Javno.com.

Pe de alta parte, familiile diplmatilor britanici vor fi evacuate si din cauza acuzatiilor primite de Marea Britanie din partea liderului spiritual suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

Ayatollahul a calificat guvernul Marii Britanii drept "cel mai perfid din lume", in cel mai dur atac de pana acum la adresa lumii occidentale. Totodata, Ayatollahul a acuzat si presa straina ca speculeaza divergentele de pe scena politica iraniana pentru a dezbina tara.

Dupa incheierea discursului, mii de iranieni s-au strans la Universitatea din Teheran, scandand: "Moarte Marii Britanii, moarte Americii si Israelului!".

Oficial, tensiunile cu guvernul Majestatii Sale au aparut dupa ce premierul Gordon Brown si seful diplomatiei, David Miliband, ar fi facut declaratii "interventioniste si nesimtite" despre alegerile din Iran - asa cum i s-a comunicat ambasadorului britanic la Teheran, chemat pentru explicatii la MAE iranian.

Insa tot ce a facut Gordon Brown a fost sa indemne conducerea Iranului sa asculte vocea poporului si a avertizat ca reactia violenta a puterii fata de proteste va afecta relatiile tarii cu Vestul.

Ali Khamenei a atact Marea Britanie si dintr-un alt motiv: a inghetat bunuri iraniene in valoare de aproape un miliard de lire sterline, in conformitate cu sanctiunile internationale impuse Teheranului din cauza programului sau nuclear.

Printre sanctiunile ONU se numara inghetarea bunurilor persoanelor sau companiilor implicate in sustinerea activitatii nucleare sau a dezvoltarii rachetelor balistice, printre care banca Sepah, de stat, sau firme controlate de Gardienii Revolutiei. (A.T.)

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Iran proteste alegeri, #Iran Ahmadinejad prezidentiale, #morti raniti Teherant, #proteste Teheran strada , #Iran