Forte navale ale SUA si britanice au pornit spre Golf. Incepe atacarea Iranului?

Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 22:30
12152 citiri
Forte navale ale SUA si britanice au pornit spre Golf. Incepe atacarea Iranului?
Foto: The Telegraph

O adevarata armata a puterilor navale, Statele Unite si Marea Britanie se deplaseaza spre Golful Persic. Nave de razboi, portavioane si submarine din 25 de tari se indreapta spre Stramtoarea Ormuz intr-o demonstratie de forta fara precedent, parand ca prevestesc o infruntare intre Israel si Iran.

Liderii occidentali sunt convinsi ca Iranul va riposta la orice atac care va incerca sa mineze sau sa blocheze ruta de transport maritim prin care trec 18 milioane de barili de petrol in fiecare zi, aproximativ 35% din petrolul comercializat pe mare din lume, potrivit The Telegraph.

O blocada a petrolului ar avea un efect catastrofal asupra economiilor fragile din Marea Britanie, Europa, Statele Unite si Japonia, toate bazandu-se foarte mult pe petrolul si gazele provenite din Golf.

Stramtoarea Ormuz este una dintre cele mai aglomerate cai navigabile internationale. Aceasta are doar 33 de kilometri latime in punctul sau cel mai ingust si este marginita de coasta iraniana la nord si de Emiratele Arabe Unite, la sud.

Pregatirea pentru o actiune preventiva contra Iranului ar putea lua nastere acum, cand incep exercitii de razboi de 12 zile in zona, cu participarea a 25 de tari, printre care Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Arabia saudita si Emiratele Aerabe Unite.

Aceste exercitii sunt cele mai mari desfasurate vreodata in regiune. Ele vor exersa tactica aplicata in cazul unei blocade iraniene a stramtorii. Forta multinationala navala din Golf include trei portavioane US Nimitz, fiecare avand in dotare avioane care pot ataca fortele aeriene iraniene.

Sunt prezente 12 nave de lupta, inclusive crucisatoare cu rachete balistice, fregate, distrugatoare si nave de asalt, care transporta mii de puscasi marini si forte speciale americane.

Componenta armata britanica cuprinde patru nave detectoare de mine si vasul Royal Fleet Auxiliary Cardigan Bay. De asemenea, va participa noul distrugator HMSb Diamond, care a costat 1 miliard de lire sterline.

Luna viitoare, Iranul va organiza manevre militare masive in regiunea Golfului, pentru a arata ca este pregatit sa-si apere instalatiile sale nucleare impotriva amenintarii unor bombardamente aeriene.

Exercitiul va fi cel mai mare din istoria Iranului si va constitui un raspuns vizibil in perspective unui atac militar din partea Israelului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#exercitii militare Golful Persic, #forte navale deplaseaza Golf, #forte militare occidentale Golf, #exercitii militare Stramtoarea Hormuz, #conflict Golf Israel Iran , #Iran