Generalul Soleimani va fi inmormantat astazi in orasul natal

Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 07:55
6436 citiri
Generalul Soleimani va fi inmormantat astazi in orasul natal
Foto: Hepta.ro/Arhiva

Comandantul militar iranian Qassem Soleimani, ucis intr-un raid american la Bagdad, va fi inmormantat marti in orasul sau natal Kerman (centru), la capatul a trei zile de ceremonii omagiale in toata tara, au anuntat sambata Gardienii Revolutiei, citati de AFP.

Asasinarea intr-un atac cu drona american, vineri, la Bagdad, a arhitectului strategiei iraniene in Orientul Mijlociu, si a lui Abou Mehdi al-Mouhandis, omul Teheranului in Irak si numarul doi in Hachd al-Chaabi - o coalitie paramilitara irakiana pro-iraniana -, a starnit furie la Teheran si ar putea duce la o conflagratie in regiune.

Trupul generalului Soleimani va sosi la Teheran sambata seara, inainte de a fi transportat a doua zi in orasul sfant siit Machhad pentru o ceremonie care va avea loc in apropiere de sanctuarul Imam Reza, au transmis Gardienii Revolutiei intr-un comunicat publicat pe site-ul lor in noaptea de vineri spre sambata.

"O ceremonie va avea loc la Teheran luni dimineata, apoi trupul pur al acestui soldat al Poporului si al Natiunii va fi inmormantat la Kerman marti dimineata", se arata in anunt.

Un grup mare de studenti a anuntat organizarea, sambata, a unei ceremonii omagiale pentru generalul Soleimani la Universitatea din Teheran. Ei vor merge si la aeroportul Mehrabad la sosirea sicriului sau.

Generalul, mort la varsta de 62 de ani, a fost omul-cheie al regimului iranian si una dintre cele mai populare personalitati publice ale tarii, unde era foarte urmarit pe retelele de socializare.

Ayatollahul Ali Kamenei, liderul suprem iranian, a promis rapid "o razbunare severa" si a decretat trei zile de doliu national.

Iranul promite ca va razbuna "la locul si momentul potrivit" uciderea generalului Soleimani: A fost cea mai grava eroare a Americii

Dupa ce a participat la razboiul Iran-Irak din 1980-1988, Soleimani a devenit seful Fortei Qods a Gardienilor Revolutiei, insarcinata cu operatiunile externe ale Republicii islamice.

Vineri, zeci de mii de persoane au iesit pe strazile Teheranului si in alte orase din Iran pentru a protesta fata de atacul american.

O multime impresionata de irakieni insoteste sambata procesiunea funerara pentru Soleimani si Mouhandis la Bagdad. Trupurile lor vor fi duse la Kerbala si Najaf, doua orase sfinte siite aflate la sud de capitala irakiana.

Mii de irakieni au scandat "Moarte Americii" la funeraliile generalului Soleimani si a locotenentului sau

In Iran, ayatollahul Khamenei si presedintele iranian Hassan Rouhani au facut vizite separate familiei lui Souleimani, vineri, pentru a le prezenta condoleante.

Citeste si:

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#inmormantare general iranian Qassem Soleimani, #general Soleimani ucis atac SUA , #Iran
Comentarii
Poza John Doe 5430
John Doe 5430
rank 5
Soleiman a fost identificat cand pe un deget s-a gasit verigheta...
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5