Imperiul secret din spatele liderului Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, dezvaluit

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 23:24
5989 citiri
Imperiul secret din spatele liderului Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, dezvaluit
Foto: Daily Mail

O investigatie efectuata timp de sase luni de agentia de stiri Reuters dezvaluie secrete putin cunoscute despre liderul spiritual al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. El controleaza un imperiu de afaceri colosal, care valoreaza aproximativ 95 de miliarde de dolari.

Suma depaseste valoarea curenta a exporturilor anuale iraniene. Organizatia, putin cunoscuta, se numeste Setad si reprezinta una dintre parghiile de putere ale liderului iranian, potrivit Daily Mail.

Organizatia detine participatii in aproape fiecare sector al industriei iraniene, de la domenii precum finante, petrol, telecomunicatii, pana la productia de pastile contraceptive si ferme de struti.

Setad si-a construit imperiul pe confiscarea sistematica a mii de proprietati ce apartin iranienilor obisnuiti, membri ai minoritatilor religioase, siiti musulmani, oameni de afaceri si iranieni care traiesc in strainatate.

Documentele investigatiei agentiei Reuters arata cum Setad a acumulat un portofoliu urias de proprietati imobiliare, in urma unor procese in instantele iraniene. Organizatia detine un monopol al instantelor, ordonand confiscarea proprietatilor in numele liderului suprem si vanzarea lor ulterioara.

Reporterii Reuters au identificat aproape 300 de proprietati pe care Setad le-a scos la licitatie doar in luna mai, multe valorand milioane de dolari.

Numele complet al organizatiei in limba persana este 'Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam' - cartierul general pentru executarea ordinelelor Imam-ului.

Numele se refera la un decret semnat de primul lider spiritual al Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini, cu putin timp inainte de moartea sa din 1989.

Valoarea Setad, cu 40% mai mare decat exporturile anuale de petrol ale Iranului

Sub conducerea lui Khamenei, Setad si-a extins expansiunea holding-urilor sale, cumparand participatii la zeci de companii iraniene, atat private cat si publice.

"Nicio organizatie de supraveghere nu poate pune intrebari despre proprietatile sale", a declarat Naghi Mhmoudi, un avocat iranian care a parasit tara in 2010 si care locuieste in Germania.

Ambasada Iranului din Emiratele Arabe Unite a numit descoperirile agentiei Reuters "dispersate si disperate" si a spus ca "nu au nicio baza".

Directorul general pentru relatii publice al organizatiei Setad, Hamid Vaezi, a raspuns intr-un mail ca o descriere detaliata a acestei investigatii arata ca informatiile prezentate sunt "departe de realitate si nu sunt corecte".

Reuters a estimat valoarea organizatiei Setad la aproximativ 95 de milioane de dolari, formata din 52 de milioane de dolari in proprietati imobiliare si 43 de milioane de dolari in holdinguri corporatiste.

Estimarea se bazeaza pe o analiza a declaratiilor oficialilor Setad, a datelor de la Bursa de Valori din Teheran si a informatiilor de la Departamentul Trezoreriei Statelor Unite.

Suma este de aproximativ 40% mai mare decat exporturile de petrol ale Iranului de anul trecut, care au totalizat 67,4 miliarde de dolari, potrivit datelor FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#secrete lider spiritual Iran, #imperiu secret ayatollah Iran, #secrete ayatollah Ali Khamenei, #organizatia Setad Iran , #Iran