Incep negocierile cu Iranul asupra programului sau nuclear

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 10:31
1202 citiri
Incep negocierile cu Iranul asupra programului sau nuclear
Foto: Associated Press

In capitala Irakului, Bagdad, sase mari puteri mondiale incearca sa convinga Iranul sa renunte la procesul de imbunatatire a uraniului din cadrul programului sau nuclear.

Intalnirea de la Bagdad este a doua de la reluarea, la Istanbul, a contactelor diplomatice cu Iranul, in urma cu o luna, dupa un inghet tensionat al discutiilor de 15 luni. In Irak, Iranul se intalneste acum cu reprezentanti ai Statelor Unite, Rusiei, Chinei, Germaniei, Frantei si Marii Britanii.

Peste 15.000 de politisti si militari irakieni asigura protectia zonei in care se desfasoara discutiile. Dorinta Teheranul ca negocierile sa aiba loc in Irak, ai carui lideri politici sunt in relatii prietenesti cu cei iranieni, a fost considerata un test adresat marilor puteri in privinta intentiilor reale de a ajunge la un acord cu Iranul. Este de asteptat ca intalnirile sa inceapa in jurul pranzului, anunta Reuters.

"Asteptam de la Iran actiuni concrete. Mingea este in terenul lor, ei trebuie sa faca primul pas", a declarat agentiei britanice un diplomat european.

Principalul scop al celor sase mari puteri este de a obtine din partea Iranului asigurari ca va renunta la procesul de imbogatire a uraniului. Liderii lumii considera ca producerea in cantitati mari de uraniu imbogatit va ajuta Teheranul sa construiasca o bomba atomica in scurt timp.

Pe de alta parte, Iranul continua sa sustina ca programul sau nuclear are ca unic scop obtinerea de energie electrica.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#negocieri Iran SUA, #negocieri program nuclear Iran Bagdad , #Iran