Reuters. Forţe susţinute de Iran ar fi confiscat un tanc petrolier în Golful Persic, în largul coastei Emiratelor Arabe Unite

Miercuri, 04 August 2021, ora 07:39
2871 citiri
Reuters. Forţe susţinute de Iran ar fi confiscat un tanc petrolier în Golful Persic, în largul coastei Emiratelor Arabe Unite
Ministerul de Externe al Marii Britanii ”anchetează de urgenţă” un incident pe o navă în largul coastei EAU FOTO Pixabay

Două dintre surse au identificat nava ca fiind un tanc transportator de asfalt / bitum, Asphalt Princess, sub pavilion Panama într-o zonă din Marea Arabiei care duce la Strâmtoarea Hormuz, tranzitată de aproximativ o cincime din exporturile mondiale de petrol pe mare.

Ministerul iranian de Externe a declarat anterior că informaţiile despre incidente de securitate care implică mai multe nave în apropierea coastei Emiratelor Arabe Unite, marţi, sunt ”suspecte” şi a avertizat cu privire la orice efort de a crea ”o atmosferă falsă” împotriva Republicii Islamice.

Tensiunile s-au amplificat în regiune după ce săptămâna trecută un atac asupra unui petrolier administrat de Israel, în largul coastei Omanului, a ucis doi membri ai echipajului, un român şi un britanic, atacul fiind atribuit Iranului de Statele Unite, Israel şi Marea Britanie.

Iranul a negat responsabilitatea.

Flota a cincea a marinei americane din Bahrain şi autorităţile din Emiratele Arabe Unite nu au răspuns imediat la o solicitare a Reuters pentru comentarii cu privire la incidentul de marţi.

Operaţiunile de comerţ maritim ale Regatului Unit (UKMTO), într-un aviz de avertizare bazat pe o sursă terţă parte, a raportat anterior ”o posibilă deturnare”, sfătuind navele să fie extrem de prudente din cauza incidentului produs la aproximativ 60 de mile marine la est de emiratul Fujairah din Emiratele Arabe Unite.

Ministerul de Externe al Marii Britanii ”anchetează de urgenţă” un incident pe o navă în largul coastei EAU, a spus un purtător de cuvânt.

Ziarul Times of London a scris, de asemenea, că Asphalt Princess a fost deturnată, citând surse britanice potrivit cărora ”lucrează la presupunerea că armata iraniană sau împuterniciţi ai acesteia s-au îmbarcat pe navă”.

Referindu-se la aceste informaţii, ministrul Arabiei Saudite a declarat unui grup de reflecţie al SUA, într-o apariţie online, că Iranul acţionează în mod negativ în regiune, inclusiv punând în pericol transportul maritim.

Marţi, cel puţin cinci nave aflate pe mare între EAU şi Iran şi-au actualizat starea de urmărire AIS la ”Nu se află sub comanda”, conform datelor de urmărire a navelor Refinitiv. Un astfel de statut indică, în general, că nava nu poate fi manevrată din cauza unor circumstanţe excepţionale.

Reuters nu a putut confirma că aceste date Refinitiv au avut vreo legătură cu incidentul raportat.

Statele Unite şi Marea Britanie au afirmat duminică că vor colabora cu aliaţii lor pentru a răspunde atacului de săptămâna trecută împotriva Mercer Street, un petrolier cu pavilion liberian aflat în proprietate japoneză, administrat de Zodiac Maritime, companie deţinută de Israel.

Iranul a negat implicarea în atacul cu drone şi a declarat că va răspunde oricărei ameninţări la adresa securităţii sale.

Tensiunile au crescut în apele Golfului şi între Iran şi Israel din 2018, când preşedintele american de atunci, Donald Trump, a retras Statele Unite din acordul nuclear convenit în 2015 de Teheran cu şase puterile mondiale şi a reimpus sancţiuni care i-au paralizat economia.

Iranul şi Israelul, adversari de multă vreme, au făcut schimbat de acuzaţii în ultimele luni că şi-ar fi atacat reciproc navele.

#nava, #Iran, #Emiratele Arabe Unite , #Iran