Iranul a avertizat Consiliul de Securitate al ONU ca nu mai este datoria sa sa mentina acordul nuclear

Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 22:50
4161 citiri
Iranul a avertizat Consiliul de Securitate al ONU ca nu mai este datoria sa sa mentina acordul nuclear
Foto: Arhiva Pixabay.com

Iranul a avertizat miercuri Consiliul de Securitate al ONU ca nu mai este datoria sa sa mentina acordul nuclear (JPCOA) semnat in 2015 cu puterile mondiale, relateaza Reuters.

Presedintele american Donald Trump a retras SUA din acord anul trecut, crescand astfel tensiunile dintre Teheran si Washington, totul culminand cu doborarea unei drone americane saptamana trecuta care zbura deasupra coastei Iranului. Trump a ordonat raiduri aeriene asupra Iranului ca raspuns, dar s-a razgandit in ultima clipa.

In acest context, miercuri, Senatul rus a aprobat suspendarea tratatului INF.

Conform acordului care prevede limitarea arsenalului nuclear al Iranului, puterile mondiale au retras sanctiunile asupra Teheranului. Washingtonul a reimpus insa sanctiunile anul trecut.

"Retragerea SUA din acord si reimpunerea sanctiunilor a facut ca acordul sa fie ineficient", a declarat ambasadorul iranian la ONU, Majid Takht Ravanchi, in fata Consiliului de Securitate.

"Iranul nu poate sa fie si nu va fi responsabila de mentinerea acordului", a afirmat el.

Puterile europene au incercat sa salveze acordul insa Teheranul a informat isi va indeplini amenintarea de a-si mari cantitatea de uraniu imbogatit peste cea permisa de acord daca Europa nu poate proteja Iranul de sanctiunile SUA.

"JCPOA este un acord nuclear care a functionat si si-a atins obiectivele. Nu exista o alternativa plauzibila si pasnica", a declarat ambasadorul UE la ONU, Joao Vale de Almeida.

Ambasadorul interimar al SUA la ONU, Jonathan Cohen, a descris actiunile Iranului ca fiind "profund contraproductive".

"Ignorarea Consiliului de Securitate din partea Iranului si comportamentul care ameninta pacea si securitatea globala nu trebuie sa fie ignorate pentru a prezerva un acord care nu opreste drumul Iranului catre o arma nucleara", a precizat el.

El a precizat ca rezolutia ONU care sustine acordul "furnizeaza un mecanism pentru consiliu pentru a gestiona lipsa de performanta a Iranului privind angajamentele sale in domeniul nuclear".

Ravanchi a declarat: "SUA nu sunt intr-o pozitie sa fie nemultumite pentru ca nu fac parte din acord".

Ambasadorul francez Francois Delattre a avertizat ca sfarsitul acordului "ar insemna un pas inapoi periculos" si a facut apel la Teheran sa nu incalce acordul.

Ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia a declarat ca Moscova doreste ca Iranul sa respecte acordul nuclear, insa a acuzat Statele Unite ca transmit mesaje mixte.

"Am auzit afirmatii ca nimeni nu planuieste o schimbare a regimului in Iran si in acelasi timp auzim amenintari privind distrugerea si noi sanctiuni, exista o chemare la dialog si apoi in paralel se declara intentia de a creste prezenta militara in regiune", a afirmat el.

"Astfel de semnale, care ar fi greu de descifrat si de un criptolog, pot sa duca situatia intr-un punct din care nu ne mai putem intoarce", a adaugat Nebenzia.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iran tratat nuclear Consiliu ONU , #Iran