Iranul a negociat fara succes cu marile puteri - Programul nuclear merge mai departe

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 13:30
3304 citiri
Iranul a negociat fara succes cu marile puteri - Programul nuclear merge mai departe

Doua zile de negocieri intre Iran si sase puteri ale lumii s-au incheiat, miercuri, fara niciun semn ca Teheranul intentioneaza sa stopeze sau sa incetineasca programul sau nuclear.

Partile au convenit sa se intalneasca la nivel de experti, luna viitoare, la Istanbul, si apoi in Kazahstan, pentru negocieri la nivel inalt, in aprilie, informeaza Reuters.

Discutiile au avut loc la Alma Ata, in Kazahstan, primele dupa opt luni de la ultimele negocieri. Germania, Franta, SUA, China, Rusia si Marea Britanie au promis sa ridice o parte din sanctiuni daca Iranul isi reduce activitatea nucleara ce ar putea conduce la dezvoltarea de arme.

Daca oficialii occidentali au descris dicutiile drept "folositoare", presa iraniana le-a calificat drept "foarte serioase". Negocierile s-au incheiat insa fara vreun rezultat concret.

In Israel, toti ochii au stat atintiti pe aceste rezultate (sau lipsa lor!), avand in vedere ca Guvernul a avertizat ca ar putea lovi preventiv instalatiile nucleare iraniene daca diplomatia si sanctiunile nu aduc rezultatele scontate.

Iranul acuza insa Israelul ca arsenalul sau nuclear pune in pericol stabilitatea regionala si neaga ca ar incerca sa construiasca arme nucleare. Teheranul sustine ca programul sau nuclear are scopuri civile. Ar incerca sa produca energie nucleara pentru a exporta mai mult petrol. Occidentul acuza insa Teheranul ca imbogateste uraniul la un nivel ridicat, necesar doar in cazul dezvoltarii de arme atomice.

Seful diplomatiei europene, Catherine Ashton, a declarat, dupa discutii, ca puterile stranse la Alma Ata spera ca Iranul va reactiona pozitiv fata de propunerile de relaxare a sanctiunilor.

"Sper ca partea iraniana priveste pozitiv propunerea noastra. Va trebui sa vedem ce se va intampla in continuare", a aratat Ashton.

La randul sau, seful echipei de negociatori iranieni, Saeed Jalili, a sugerat ca Iranul ar putea discuta productia de uraniu imbogatit pana la o concentratie de 20%, insa a exclus inchiderea centralei subterane de la Fordo, unde are loc procesul de imbogatire a combustibilului nuclear.

"Aceasta poate fi discutata la negocieri ... in sensul cresterii increderii", a spus acesta, referindu-se la imbogatirea uraniului la 20%, aratand in acelasi timp ca "nu exista motive" pentru a inchide instalatia de la Fordo.

Dupa ani de blocaj pe chestiunea programului nuclear iranian, sanctiunile comunitatii internationale au inceput sa-si faca simtit efectul asupra economiei acestui stat. Cu toate acestea, Teheranul nu pare dispus sa ajunga la un acord inainte de alegerile prezidentiale din iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iranul vrea un nou acord cu Statele Unite în domeniul nuclear. Ultimul a fost denunţat de Donald Trump, în 2018
Iranul vrea un nou acord cu Statele Unite în domeniul nuclear. Ultimul a fost denunţat de Donald Trump, în 2018
Iranul dorește reluarea negocierilor în domeniul nuclear și este în contact cu Statele Unite, afirmă presa iraniană preluată duminică, 21 aprilie, de dpa. Sub titlul "Salvarea acordului...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#Iran negocieri program nuclear, #Iran program nuclear , #Iran