Iranul ar putea lansa rachete balistice spre Europa in 2014

Marti, 11 Mai 2010, ora 19:59
2035 citiri
Iranul ar putea lansa rachete balistice spre Europa in 2014

Iranul ar putea avea capacitatea de a lansa rachete spre Europa Occidentala si de Est, incepand din 2014, dar ar avea nevoie de peste un deceniu pentru ca rachetele sale sa atinga teritoriul SUA, estimeaza un raport al Institutului international pentru studii strategice de la Londra.

Expertii Institutului britanic au stabilit, analizand ritmul de dezvoltare al tehnologiilor militare al Teheranul, ca acesta face progrese rapide si solide in dezvoltarea de rachete balistice, in conditiile in care este o certitudine faptul ca Iranul este foarte interesat si perseverent in ceea ce priveste programul sau nuclear.

"Cele doua programe par conectate, iar obiectivul este acela de a oferi Iranului capacitatea de a lansa rachete nucleare mult dincolo de frontierele sale", afirma expertii Institutului international pentru studii strategice.

Mai mult, acestia sustin ca rachetele balistice de care dispune azi Iranul ar putea fi utilizate pentru o serie de lovituri in Orientul Mijlociu.

Testele au fost reusite cu rachete iraniene Sejil, cu carburant solid si o raza de 2.000 km, ce pot atinge sud-estul Europei, fapt care genereaza o serioasa ingrijorare in mediile politice occidentale.

"O versiune cu trei trepte a rachetei Sejil 2, ar putea fi capabila sa transporte o ogiva de o tona la 3.700 km, si sa atinga Europa de Vest, dar aceasta nu mai devreme de 4-5 ani", releva raportul.

#rachete Iran Europa, #rachete Iran Romania , #Iran