Iranul are suficient uraniu pentru a produce o bomba atomica in 4 luni - experti

Joi, 21 Iunie 2012, ora 08:24
2348 citiri
Iranul are suficient uraniu pentru a produce o bomba atomica in 4 luni - experti
Foto: EPA

Iranul dispune de suficiente stocuri de uraniu imbogatit la 3,5 la suta pentru a obtine in mai putin de patru luni material pentru a produce o bomba atomica, au afirmat miercuri mai multi experti americani in fata Congresului.

"Este clar ca Iranul ar putea produce o bomba atomica foarte rapid daca ar lua aceasta decizie", a declarat in fata Comisiei de Aparare din cadrul Camerei Reprezentantilor Stephen Rademaker, expert in cadrul centrului de reflectie Bipartisan Policy Center din Washington, relateaza AFP.

Teheranul a produs deja 3.345 de kilograme de uraniu imbogatit la 3,5 la suta, destul pentru a dispune, dupa imbogatire ulterioara, de suficient uraniu pentru doua bombe atomice, a declarat acesta bazandu-se pe datele Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).

Cu acest stoc, iranienii "ar putea produce suficienta materie de fisiune pentru o arma nucleara intre 35 si 106 zile", a calculat acesta.

Conform lui David Albright, presedintele Institutului pentru stiinta si securitate internationala (Isis), audiat de asemenea miercuri, Teheranul ar avea nevoie de "patru luni pentru a avea suficient uraniu de calitate militara" pentru o bomba.

Pentru a putea fi folosit intr-o bomba atomica, uraniul 235 trebuie sa fie imbogatit la aproape 90 la suta. La inceputul anului, secretarul american al Apararii Leon Panetta a afirmat ca iranienii ar avea nevoie de "aproximativ un an" pentru a produce suficient uraniu imbogatit necesar unei bombe atomice daca se vor hotari sa obtina arma nucleara.

Centrifugele iraniene produc 158 de kilograme de uraniu imbogatit la 3,5 la suta, un ritm de trei ori mai mare decat inainte de primele atacuri de la jumatatea lui 2009 ale virusului informatic Stuxnet care a vizat aceste centrifuge, conform lui Stephen Rademaker.

In plus, conform acestuia, "de acum pana la sfarsitul anului", Teheranul va dispune de suficient uraniu imbogatit la 20 la suta - pragul fixat de reglementarile internationale - pentru a produce o bomba in "opt zile", o perioada estimata de David Albright la "minim o luna".

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Iran uraniu bomba atomica, #Iran bomba atomica SUA , #Iran