Iranul confirma folosirea armelor chimice in Siria

Sambata, 24 August 2013, ora 14:32
1992 citiri
Iranul confirma folosirea armelor chimice in Siria

Noul presedintel al Iranului, Hassan Rowhani, a confirmat pentru prima data faptul ca armele chimice au fost folosite in Siria, la cateva zile dupa ce grupurile de opozitie declarasera ca sute de persoane au fost ucise langa Damasc cu aceste arme.

Hassan Rouhani a cerut comunitatii internationale sa previna folosirea acestora, condamnand utilizarea lor, anunta The Jerusalem Post.

"Situatia existenta in Siria si moartea oamenilor nevinovati in urma folosirii armelor chimice sunt niste lucruri neplacute", a spus Rowhani, adaugand ca Iranul a fost o victima a atacurilor chimice in perioada 1980 - 1988, in cadrul razboiului cu Irak, condamnand vehement utilizarea acestor arme, anunta AFP.

Rowhani nu a precizat insa de catre cine au fost folosite aceste arme. Initial, Teheranul ii acuzase pe rebelii sirieni ca s-ar fi aflat in spatele a ceea ce spuneau ca ar putea fi atacuri chimice.

O mie de persoane au murit miercuri ucise de gaz otravitor in suburbiile Damascului.

Guvernul din Siria neaga faptul ca ar fi folosit arme chimice. La inceputul acestei saptamani, ministrul de Extrerne al Iranului spunea ca grupuri care luptau impotriva presedintelui sirian Bashar Assad de doi ani trebuie sa se fi aflat in spatele acestor atacuri.

Rusia, un aliat important al guvernului sirian, a dat de asemenea vina pe fortele din opozitie.

Peste 100.000 de persoane au murit pana acum, ca urmare a razboiului civil din Siria.

Puterile internationale au spus ca armele chimice ar putea schimba evolutia conflictului in termeni de interventie straina si au cerut guvernului sirian sa permita unei echipe a ONU sa examineze locul in care au avut loc atacurile de miercuri.

Statele Unite ale Americii isi repozitioneaza fortele navale din Mediterana pentru a-i da presedintelui Barack Obama posibilitatea unei interventii armate in Siria, desi oficialii au spus ca Obama nu a luat inca nicio decizie privind o actiune militara.

Se anunta o interventie armata in Siria? SUA isi repozitioneaza fortele navale

Televiziunea de stat din Siria a anuntat sambata ca soldatii au gasit agenti chimici in tunelurile rebelilor din suburbia Jobar din Damasc, precizand ca unii soldati s-au sufocat, fiind necesara interventia ambulantelor.

Activistii sirieni acuza fortele lui Assad de lansarea unui atac cu gaz in Jobar si alte suburbii din Damasc.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Iran arme chimice Siria, #Siria razboi civil, #Siria arme chimice , #Iran