Iranul, pe muchie de cutit inainte de alegeri

Autor: Ana Ilie
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 10:01
3147 citiri
Iranul, pe muchie de cutit inainte de alegeri

Iranul se pregateste pentru "cele mai sensibile" alegeri din istoria republicii islamice, intr-un context complicat de posibilitatea unei confruntari cu Occidentul din cauza programului sau nuclear si de nemultumirile politice si economice ale populatiei.

Saptamana aceasta, consiliul gardienilor, un organism format din clerici si avocati, care verifica cei peste 5.000 de candidati care s-au inscris in alegerile parlamentare din martie, va publica numele celor aprobati de regim sa candideze, informeaza The Guardian.

Au mai ramas mai putin de doua luni pana la primul scrutin national din 2009 incoace, cand, in urma rezultatelor contestate ale alegerilor prezidentiale, iranienii au iesit in strada pentru a protesta la adresa regimului presedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Autoritatile de la Teheran incearca, asadar, sa evite orice posibila revenire la protestele din 2009, in conditiile in care Opozitia a cerut deja boicotarea scrutinului.

Liderii iranieni recunosc ca au in fata o sarcina uriasa: liderul suprem religios, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat ca alegerile pot reprezenta un risc la adresa securitatii tarii si a facut un apel la unitate nationala.

Ministrul Informatiilor, Heydar Moslehi, a apreciat ca este vorba despre "cele mai sensibile alegeri din istoria republicii islamice".

Fostul parlamentar iranian Ahmad Salamatian, critic al regimului, sustine ca alegerile din martie vor reprezenta o provocare mai mare decat in urma cu trei ani: "In 2009, competitia era intre toate factiunile politice care lucrau in interiorul republicii islamice. Insa de atunci regimul si-a ingustat si mai mult cercul; cu alte cuvinte, in absenta Opozitiei, viitorul scutin este o competitie in interiorul unui cerc deja inchis".

Nu se stie deocamdata cati reformisti vor participa, intrucat multi au decis sa boicoteze scrutinul, insa altii s-au inscris drept candidati independenti. Liderii opozitiei, Mir Hossein Mousavi si Mehdi Karroubi, se afla in arest la domiciliu din februarie anul trecut.

In aceste conditii, analistii considera ca regimul incearca sa-si prezinte propriii candidati drept reformisti.

Un alt aspect observat de experti este ca scrutinul din martie va fi un camp de bataie intre sustinatorii presedintelui Ahmadinejad, pe de o parte, si conservatorii apropiati de Khamenei, pe de alta parte.

Hossein Ghazian, sociolog iranian din SUA, considera ca Ahmadinejad a incercat sa se distantze de Khamenei in ultimii doi ani, intr-o incercare de a-si pastra sustinatorii, dar si de a atrage de partea sa alte grupuri de oameni, inclusiv cei critici la adresa regimului.

Mai mult, alegerile survin intr-un moment in care Iranul este angajat intr-o confruntare verbala cu Occidentul. Iranienii au amenintat ca vor bloca stramtoarea Ormuz, prin care trece o importanta parte a titeiului mondial, daca Occidentul ii va impune sanctiuni ce lovesc direct in exportul sau de petrol.

Amenintand sa blocheze stramtoarea Ormuz, cred analistii, Iranul incearca sa profite de pe urma unei atmosfere de securitate in regiune ca sa suprime orice manifestare de nemultumire in interiorul granitelor sale, inainte de alegeri. Supravietuirea regimului depinde, mai mult ca oricand, de fortele de securitate si armata.

Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul este pregătit să îşi întărească relaţiile cu Sri Lanka şi cu alte ţări asiatice, a declarat miercuri, 24 aprilie, preşedintele Ebrahim Raisi într-o scurtă vizită în acest...
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Guvernul argentinian a cerut marţi, 23 aprilie, Pakistanului şi Sri Lankăi să-l aresteze pe ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi, căutat pentru un atentat împotriva firmei de asigurări...
#Iran, #alegeri Iran, #program nuclear Iran, #Mahmoud Ahmadinejad alegeri , #Iran