Israel - Iran: Cat de mare este riscul unui razboi?

Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 11:02
5501 citiri
Israel - Iran: Cat de mare este riscul unui razboi?

S-a speculat mult ca explozia de la o baza militara iraniana, soldata cu 17 morti, printre care si un comandant implicat in programul nuclear, ar fi fost o lovitura a serviciului israelian Mossad. Deocamdata, Iranul neaga din rasputeri ca ar fi vorba despre altceva decat un accident, insa daca liderii de la Teheran incep sa dea crezare acestor ipoteze, regiunea se indreapta rapid inspre o perioada de turbulente.

Analistul iranian Kaveh Afrasiabi subliniaza ca suspiciunile iranienilor cu privire la implicarea israelienilor in cateva incidente similare se adauga presiunilor de razbunare, scrie Time.

Iranul a "absorbit", in anii trecuti, o serie de lovituri sub acoperire care ii vizau programul nuclear (asasinarea cercetatorilor, sabotajul facilitatilor, virusul informatic Stuxnet care i-a deteriorat sistemul de imbogtire a uraniului), iar liderii de la Teheran cred ca in toate acestea exista o implicare a Israelului, in cooperare cu agentiile occidentale de informatii. Este presat din toate partile, din interior, sa se razbune.

Mai mult, si in Israel creste presiunea pentru o lovitura militara impotriva programului nuclear iranian, mai ales dupa publicarea raportului AIEA de saptamana trecuta.

Teheranul nu s-a razbunat, pana acum, pentru aceste actiuni pe care cu siguranta le percepe ca fiind provocari. O interpretare destul de credibila sustine ca daca ar raspunde la loviturile sub acoperire ar provoca, de fapt, un atac de proportii, deschis, impotriva facilitatilor sale nucleare.

O escaladare a conflictului, pornind de la loviturile sub acoperire ar conduce la o capcana, par a crede iranienii. In plus, acestia par a gandi ca aceste sanctiuni internationale si atacuri sub acoperire nu le deterioreaza semnificativ programul nuclear.

Asta inseamna ca vom mai avea parte de atacuri sub acoperire in Iran - asa cuma spus, de altfel, o sursa diplomatica ce a confirmat ca atacul de la Bid Ganeh a fost, intr-adevar, mana israelienilor.

Desi israelienii nu confirma nimic in acest sens, nu putine sunt vocile care spun ca actiunea sub acoperire este preferabila in Iran. Americanii se opun escaladarii unui conflict sub acoperire, intrucat nu ar face decat sa amane cu trei ani programul nuclear iranian, si ar produce pagube substantiale intereselor israelienilor si americanilor. In plus, cei mai apropiati aliati europeni ai israelului, Franta si Germania, se opun unei astfel de actiuni.

Desigur, situatia s-ar schimba daca Iranul ar declansa razboiul. Probabil ca aici se indreapta gandurile celor care pregatesc loviturile sub acoperire - atragerea Teheranului intr-un razboi deschis, care ar permite Israelului sa sustina ca loviturile de retaliere impotriva instalatiilor nucleare iraniene sunt justificate, in auto-aparare. Ramane de vazut daca Iranul cade in aceasta posibila capcana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
Cerere mare de muniții. Israelul solicită SUA mai multe obuze și vehicule blindate pentru a contracara Iranul
Cerere mare de muniții. Israelul solicită SUA mai multe obuze și vehicule blindate pentru a contracara Iranul
Israelul cere Statelor Unite mai multă muniție pentru tancuri și vehicule tactice, în timp ce încearcă să își refacă stocul pe fondul războiului din Gaza și al tensiunilor crescânde cu...
#Iran, #Israel, #Iran Israel conflict, #razboi Iran Israel , #Iran