Ministrul american al Apararii merge in in Israel dupa acordul cu Iranul

Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 10:34
3962 citiri
Ministrul american al Apararii merge in in Israel dupa acordul cu Iranul
Foto: Twitter/John Kerry

Ministrul american al apararii, Ashton Carter, se va deplasa in Israel saptamana viitoare dupa semnarea acordului nuclear cu Iranul, care a fost denuntat virulent de prim-ministrul israelian, a anuntat marti Casa Alba.

In cursul unei conversatii telefonice, presedintele Barack Obama l-a asigurat pe Benjamin Netanyahu ca acordul incheiat marti este "in interesul securitatii nationale a SUA si a Israelului", conform unui comunicat al Casei Albe, potrivit AFP.

La finalul unor negocieri intense, Iran si grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania) au ajuns marti la un acord privind programul nuclear al Teheranului, reusind sa solutioneze un dosar care a tensionat relatiile internationale timp de peste un deceniu.

Obiectivul acestui acord este de a garanta ca programul nuclear iranian nu poate avea rezultate militare, in schimbul unei ridicari a sanctiunilor internationale care sufoca economia iraniana.

Acest deznodamant a provocat insa mania premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a dus o campanie hotarata timp de luni de zile impotriva unui astfel de rezultat.

"Acest acord este o eroare istorica pentru lume', a declarat el la Ierusalim. 'Iranul va primi sute de miliarde de dolari care ii vor permite sa faca sa functioneze masina sa a terorii, agresiunea si expansiunea sa in Orientul Mijlociu si in lumea intreaga", a mai spus Netanyahu.

Presedintele Obama l-a asigurat pe Netanyahu ca acordul intre marile puteri si Iran va permite comunitatii internationale sa se asigure ca programul nuclear al Teheranului este unul pasnic.

De asemenea, el a exprimat "angajamentul loial" al SUA pentru securitatea Israelului, subliniind ca acordul 'va inlatura spectrul unui Iran care detine arma nucleara'.

Ministrul american al apararii, Ashton Carter, care nu a furnizat detalii privind viitoarea sa vizita In Israel, si-a exprimat intr-un comunicat satisfactia pentru semnarea unui "acord complet, verificabil, care impiedica Iranul sa se doteze cu arma nucleara".

"Acum ca vom aplica acest acord istoric, disuasiunea ramane o componenta primordiala a securitatii nationale a SUA", a adaugat el.

"Vom ramane pregatiti si pozitionati pentru a intari securitatea prietenilor si aliatilor nostri in regiune, inclusiv Israelul, si pentru a ne apara de o agresiune", a dat asigurari ministrul, evocand "libertatea de navigatie in Golf" si "supravegherea influentei nefaste a Iranului".

"Vom utiliza optiunea militara daca va fi necesar", a mai afirmat el.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#acord nuclear Iran Kerry, #puncte acord nuclear Iran , #Iran