Orientul Mijlociu - vid de putere dupa retragerea SUA. Preia China sau Iranul?

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 13:47
5279 citiri
Orientul Mijlociu - vid de putere dupa retragerea SUA. Preia China sau Iranul?
Foto: Project Syndicate

Consecintele invaziei din Irak de acum 10 ani, importanta cresterii influentei islamului in Orientul Mijlociu si auto-suficienta energetica a Statelor Unite ar putea duce la o dezangajare a Washingtonului din regiune. Retragerea trupelor americane din regiune ar putea crea un vid de securitate ce ar fi ocupat de catre un rival, precum China sau Iranul?

Orientul Mijlociu a experimentat retragerea unor mari puteri de-a lungul istoriei de mai multe ori: dezintegrarea Imperiului Otoman dupa Primul Razboi Mondial, expirarea mandatelor Frantei si Marii Britanii dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial si cel mai recent, disparitia aproape completa a influentei rusesti in urma prabusirii Uniunii Sovietice din 1991, potrivit, Project-Syndicate.

De fiecare data, au urmat rapid schimbari monumentale in politica regiunii in special a aliantelor sale. Daca America incearca sa se spale pe maini de Orientul Mijlociu in urmatorii ani, o ruptura similara va fi inevitabila?

Desi multi cred ca alianta SUA-Israel este fundatia politicii Americii din Orientul Mijlociu, dependenta de importul de titei a motivat Statele Unite sa aiba o prezenta militara dominanta in regiune dupa anul 1945.

Intr-adevar, dupa Razboiul de Sase Zile din 1967, SUA nu au fost principalul furnizor de tehnica militara al Israelului.

Prezenta militara a Americii a fost destinata pentru pastrarea status-quo-ul arab si fluxului de energie din Golful Persic in beneficiul SUA si al aliatilor sai.

Desigur, nimeni nu ar trebui sa creada ca revolutia gazelor de sist din America (care ar aduce-o in situatia de auto-suficienta energetica) ar insemna ca flota a cincea din Bahrain va ridica ancora in curand.

Vor domina puterile asiatice Orientul Mijlociu, in viitor?

Gradul de dezangajare a SUA din Orientul Mijlociu va depinde de raspunsul la doua intrebari cheie. Prima este daca retragerea partiala a fortelor militare americane ar crea un vid de securitate, care ar putea fi umplut de catre un rival, precum China sau Iranul?

A doua ar fi reducerea angajarii Americii in regiune ar putea incita regiunea spre o instabilitate, care ar da nastere la prabusirea unor state si inflorirea unor raiuri teroriste?

Dependenta Chinei de importurile de energie din Orientul Mijlociu inseamna ca aproape sigur ea va incerca sa umple orice vid de securitate regional. "Siragurile de perle" ale Chinei sunt intinse de-a lungul Oceanului Indian - o serie de statii navale care conecteaza China de Orientul Mijlociu si Africa.

Acest lucru ar sprijini Marina chineza sa fie capabila sa patruleze pe apele Golfului Persic. Odata cu o mai mare influenta a Chinei in Orientul Mijlociu ar insemna ca tari precum India, Indonezia, Japonia, Coreea de Sud, Turcia sa fie nevoite sa devina active in crearea unor structuri regionale de securitate, care sa le protejeze interesele lor nationale.

O astfel de proiectie a puterii asiatice in Orientul Mijlociu ar putea parea o perspectiva indepartata in ziua de astazi. Dar peste 10 ani, posibilitatea unei dezangajari a Americii in regiune s-ar putea adeveri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#retragerea SUA Orientul Mijlociu, #influenta SUA Orientul Mijlociu, #vid securitate Orientul Mijlociu, #influenta Chinei Orientul Mijlociu, #dezangajarea Americii Orientul Mijlociu, #puterile asiatice Orientul Mijlociu , #Iran