Ziare.com

Programul nuclear al Iranului, renegociat la Moscova

de Adriana Toma
Luni, 18 Iunie 2012, ora 12:45

   

Programul nuclear al Iranului, renegociat la Moscova
Reprezentanti ai marilor puteri mondiale si ai Iranului se intalnesc, luni, la Moscova, sa discute din nou pe tema programului nuclear iranian dupa ce, in urma negocierilor recente, au ramas diferente semnificative.

"Discutiile au inceput", a confirmat un diplomat implicat in negocieri, facand aceasta declaratie sub protectia anonimatului, relateaza agentia de presa Reuters.

Rusia creste presiunea asurpa Iranului inaintea negocierilor nucleare

Cele sase puteri mondiale - Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franta si Germania - spera sa convinga autoritatile de la Teheran sa renunte la procesul de imbogatire a uraniului, care poate fi folosit la fabricarea de arme nucleare.

Pe de alta parte, Iranul, care neaga ca programul sau nuclear are un scop militar, nu vrea sa renunte la imbogatirea uraniului pana cand cele sase puteri nu vor recunoaste public ca acesta este un drept al Iranului care nu este negociabil.

Totodata, Teheranul mai vrea sa fie scutit de presiunea sanctiunilor economice, precum cele cu care se confrunta in prezent din partea Statelor Unite si a Uniunii Europene.

Ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, a vizitat Iranul inaintea negocierilor nucleare, vizita considerata ca avand rolul de sporire a presiunii pentru obtinerea unui compromis cu puterile internationale.

Iranul isi construieste submarine nucleare

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a declarat, inaintea vizitei lui Lavrov la Teheran, ca iranienii "se afla sub presiune din partea rusilor si a chinezilor pentru a veni la Moscova pregatiti cu raspunsuri" la propunerile din partea marilor puteri, in privinta activitatii nucleare a Teheranului.

Moscova a sustinut si sustine programul nuclear al Teheranului, insa este impotriva proliferarii armamentului atomic. Drept urmare, negocierile sunt indreptate in directia unei dezvoltari civile a programului nuclear, fara posibilitatea dezvoltarii de arme nucleare.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1603 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor