Punctele cheie din acordul istoric pe programul nuclear al Iranului

Marti, 14 Iulie 2015, ora 19:37
4521 citiri
Punctele cheie din acordul istoric pe programul nuclear al Iranului

Marile puteri din grupul "5 plus 1" (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franta si Germania) si Iranul au incheiat marti, la Viena, dupa aproape doi ani de negocieri intense, un acord final asupra programului nuclear iranian, acord care sa garanteze caracterul strict pasnic ale acestui program, in contrapartida cu ridicarea sanctiunilor internationale impuse Teheranului.

Conform agentiilor DPA si AFP, principalele prevederi continute in cele 100 de pagini ale documentului, in care intra acordul general si cinci anexe referitoare la aspecte tehnice, sunt urmatoarele:

Instalatii nucleare

Iranul a acceptat sa nu construiasca noi instalatii de imbogatire a uraniului timp de 15 ani. Reactorul de cercetare Arak va fi reconstruit astfel incat sa nu produca plutoniu de calitate militara, iar deseurile vor fi trimise in strainatate pe toata durata de functionare a reactorului.

Acord istoric pe dosarul nuclear iranian (Video)

Instalatia de la Fordo, construita in secret sub un munte si astfel imposibil de distrus printr-o actiune militara, va fi transformata in centru de cercetare nucleara. Circa doua treimi dintre centrifuge vor fi retrase de la Fordo, unde timp de 15 ani va fi interzisa imbogatirea uraniului. Nantaz, principala instalatie de imbogatire a uraniului, va ramane si singura.

Centrifuge

Numarul centrifugelor va fi redus de la 19.000 in prezent la 6.104, in interval de 10 ani. Dintre acestea, numai 5.060, de prima generatie, vor fi autorizate sa fie folosite la imbogatirea uraniului, la un nivel ce nu va depasi 3,67%, suficient pentru combustibilul nuclear, timp de 15 ani, mult sub nivelul de 90% necesar pentru focoasele nucleare.

Stocurile de uraniu

Iranul isi va reduce drastic stocurile de uraniu slab imbogatit, de la 12 tone la 300 de kilograme, prin exportarea restului de material catre Rusia.

Inspectii

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), deja prezenta in Iran, va efectua inspectii la intervale scurte pentru a garanta ca instalatiile nucleare nu sunt folosite in scopuri militare. Aria de competenta a AIEA va fi extinsa la toata filiera nucleara iraniana, de la extragerea uraniului la cercetare-dezvoltare, trecand prin conversia si imbogatirea uraniului.

Acordul cu Iranul a inflamat urgent Israelul: O eroare istorica pentru lume

Iranul a acceptat, de asemenea, un acces limitat al inspectorilor AIEA la instalatii nenucleare, mai ales militare, in caz de suspiciuni privind activitati nucleare ilegale, in cadrul Protocolului aditional la Tratatul de Neproliferare Nucleara (TNP), pe care Teheranul se angajeaza sa il ratifice si aplice.

Sanctiuni economice

Consiliul de Securitate al ONU trebuie sa adopte foarte rapid o noua rezolutie pentru aprobarea acordului de marti si anularea tuturor rezolutiilor anterioare referitoare la programul nuclear iranian. Anumite masuri vor fi totusi mentinute, cu titlu de exceptie.

Sanctiunile economice care vizeaza exporturile de titei si gaze, sectorul financiar, transporturile si alte domenii vor fi ridicate gradual, de indata ce Iranul va pune in aplicare angajamentele asumate, fapt ce va trebuie atestat printr-un raport al AIEA, probabil nu mai devreme de anul 2016.

Embargoul asupra armamentului

Embargoul ONU asupra importurilor si exporturilor de arme conventionale va mai ramane in vigoare timp de 5 ani, dar Consiliul de Securitate va putea aproba unele exceptii. Exporturile pentru programul de rachete balistice al Teheranului vor fi interzise pentru inca 8 ani, potrivit DPA, in timp ce AFP vorbeste despre o durata nelimitata.

Reintroducerea sanctiunilor

Iranul si cele sase mari puteri au convenit asupra unui mecanism prin care sanctiunile vor putea fi reintroduse in situatia in care Teheranul va incalca prevederile acordului.

Citeste si:
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Scriitorul Mircea Dinescu a povestit, în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, că a intermediat transferul fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, de la PSD la PNL. Însă...
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...