Rachetele lui Kennedy, o mostenire grea pentru Obama

Duminica, 13 Septembrie 2009, ora 22:45
3865 citiri
Rachetele lui Kennedy, o mostenire grea pentru Obama
foto: NY Daily News

Anticipat de americani si pregatit de Ahmadinejad inca de la inceputul lunii, raspunsul iranian la solicitarea lui Obama nu a surprins pe nimeni, respectand o linie anuntata de Teheran, si temuta de lumea intreaga: "Nu vom negocia niciodata!".

Sec si previzibil, "pachetul de propuneri" inaintat de Iran nu pomeneste nimic despre oprirea programului nuclear al tarii, Teheranul aratandu-si in schimb disponibilitatea de a discuta orice altceva, de la stabilitatea din Balcani la situatia din America Centrala, arata The Washington Post.

Asa cum era de prevazut, singura necunoscuta ramasa acum pe asa-zisa masa a negocierilor este in continuare reactia lui Barack Obama.

Miscarile presedintelui american sunt urmarite acum de intreaga planeta, care asteapta cu sufletul la gura atuul din mana lui Obama, o solutie, un compromis, o rezolvare in stilul Kennedy a situatiei tensionate ce ar putea produce o noua conflagratie mondiala.

Timpul de gandire a expirat pentru presedintele Obama, iar iranienii au stiut cum sa-l lase sa curga in favoarea lor.

In cazul unei sovaieli americane, Ahmadinejad isi va intari pozitia dovedind ca, intr-adevar, "poporul iranian nu va avea niciodata de suferit, indiferent de circumstante" de pe urma sanctiunilor ONU, asa cum declara cu emfaza liderul de la Teheran la inceputul saptamanii.

Caile diplomatice par a fi epuizate in acest moment, in conditiile in care intreaga deschidere a lui Obama, intr-o profunda antiteza cu "solutiile" lui George W. Bush nu se bucura totusi de succesul scontat.

Sanctiunile Consiliului de Securitate, dupa modelul Coreii de Nord, par sa nu-si aiba rostul in cazul Iranului, care va sti mereu sa iasa din izolarea americana de mana cu Mama Rusie si ceilalti parteneri europeni de comert, ce vor renunta cu greu la o colaborare pe care administratia Bush a facut-o atat de avantajoasa.

Situatia delicata a fost anticipata bineinteles si de Israel, care s-a opus din prima clipa unei maniere prea relaxate de negociere, fara sa ofere insa o solutie concreta care sa nu presupuna lovituri militare, nelipsite pentru niciun moment din discutie.

Singura sansa, vazuta de unii analisti ce inca mai spera la evitarea unui conflict armat, ar fi oprirea Iranului direct din interiorul tarii si rasturnarea regimului lui Khamenei si Ahmadinejad chiar de catre populatia tarii, cu sau fara ajutor din exterior.

Momentul unei astfel de lovituri pare insa sa fi trecut si el, odata cu inabusirea revoltelor de pe strazile Teheranului iar o noua oportunitate este greu de intrevazut pentru moment.

Incertitudinea solutiilor americane, combinata cu sfidarea Iranului si scrasnetul din dinti al Israelului, vor crea, mai mult ca sigur, o tensiune similara cu cea acumulata in timpul crizei rachetelor sovietice din Cuba, de acum 50 de ani.

Barack Obama va fi pus astfel in ipostaza unui nou Kennedy, cu o raspundere uriasa si o mostenire grea, pe care insa este obligat sa o duca mai departe, pentru binele intregii omeniri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Obama criza nucleara Iran, #Obama Ahmadinejad criza nucleara, #negocieri SUA Iran , #Iran