Raport al serviciilor secrete americane: Iranul nu va ataca daca nu este atacat

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 09:14
3987 citiri
Raport al serviciilor secrete americane: Iranul nu va ataca daca nu este atacat
Foto: Arhiva

Directorul serviciilor de informatii militare americane, generalul Ronald Burgess, a prezentat in fata congresmanilor americani un raport in care sunt analizate pe larg optiunile Iranului si Israelului legate de un posibil conflict in urma dezvoltarii programului nuclear al Teheranului.

Israelul "nu a decis" in acest stadiu sa efectueze o interventie militara impotriva Iranului cu scopul de a opri programul sau nuclear controversat, a spus seful Defense Intelligence Agency (DIA) in fata senatorilor din comisia de Aparare.

Potrivit informatiilor adunate de agentii americani, nici Iranul nu va incepe un razboi nuclear prea curand, scrie International Business Times.

Teheranul cauta sa-si sporeasca in continuare capacitatile navale, balistice si nucleare si ar putea bloca "temporar" stramtoarea Ormuz si sa recurga la grupuri teroriste in caz de conflict, a apreciat generalul Burgess.

"Insa DIA apreciaza ca este improbabil ca Iranul sa initieze sau sa provoace intentionat un conflict", a explicat acesta.

Iranul avertizeaza ca va riposta, daca va fi atacat, indiferent din ce colt al lumii

Cu toate acestea, in cazul in care ar fi atacat, Iranul nu va ezita sa se apere, iar rezultatele ar putea fi catastrofale, a mai afirmat oficialul american.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a apreciat joi ca sanctiunile economice si financiare impuse Iranului nu au dat rezultate.

Iranul este "puterea cea mai iresponsabila de pe pamant" a denuntat Netanyahu care a apreciat ca "Statele Unite si toate statele responsabile trebuie sa fie ingrijorate de continuarea programului nuclear al Iranului".

Declaratiile sale vin la o zi dupa anuntul facut de presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad ca Iranul a reusit sa produca propriul combustibil nuclear la 20 la suta pentru reactorul de cercetare, in timp ce mai multi lideri si experti occidentali au declarat ca acesta nu are capacitatea tehnologica.

Secretarul Apararii, Leon Panetta, a declarat recent ca ar fi nevoie de inca un an pentru ca Teheranul sa produca bomba atomica si de inca doi ani pentru a fabrica mijloacele de transport pentru ea.

Tensiunile dintre Iran si Israel au fost motiv de ingrijorare pentru Washington, in ultimul timp. Dezvoltarea programului nuclear iranian precum si amenintarile mai mult sau mai putin voalate la adresa Teheranului venite dinspre Ierusalim au alarmat comunitatea internationala, care se teme de un conflict nuclear in regiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Israel atac Iran, #servicii secrete americane Iran, #Iran bomba nucleara, #program nuclear Iran , #Iran