Raportul AIEA privind Iranul: Unda verde pentru razboi in Orientul Mijlociu?

Autor: Ana Ilie
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 18:39
3280 citiri
Raportul AIEA privind Iranul: Unda verde pentru razboi in Orientul Mijlociu?

Programul nuclear iranian, o intreprindere in majoritate secreta a conducerii de la Teheran, va fi expus public de raportul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), miercuri, cand lumea intreaga asteapta dezvaluiri si revelatii din partea acestui document de care depinde pacea din Orientul Mijlociu.

AIEA va publica detalii despre designul unui focos nuclear realizat cu ajutorul unui om de stiinta sovietic si va identifica o locatie suspecta, unde s-au testat componente de focoase. Este cea mai detaliata prezentare de pana acum a cerectarilor intreprinse pe marginea armelor nucleare in Iran, scrie Guardian.

Raportul este asteptat cu nerabdare de obvservatori, care cred ca va exacerba tensiunile din regiunea deja aflata in pragul conflictului, daca e sa ne luam dupa declaratiile belicoase din ultima perioada, venind atat din partea Israelului, cat si a Iranului. Mai mult, Marea Britanie si SUA cantaresc optiunile militare disponibile pentru a stopa demersurile nucleare ale Teheranului.

Oficialii israelieni sunt in plina ofensiva diplomatica, anuntand pe toate canalele, in Occident, ca raportul este "ultima sansa" pentru o rezolvare pasnica a crizei nucleare iraniene.

La randul lor, iranienii au denuntat deja raportul ca fiind "contrafacut" si exista inca dubii ca dovezile aduse de AIEA vor fi suficiente pentrua convinge Rusia si China sa renunte la opozitia fata de impunerea de sanctiuni militare, ca sa nu mai vorbim despre opozitia fata de eventualitatea lansarii unor atacuri militare.

Raportul AIEA va dezvalui ca studiile iraniene pe marginea armelor nucleare au suferit o reducere incepand cu 2004, ajungandu-se de la constructia si testarea componentelor la "simpla" simulare pe computer.

Una din cele mai mari ingrijorari pentru AIEA este dovada ca oamenii de stiinta iranieni au efectuat cercetari pe marginea tipurilor de explozibili utilizati in constructia de arme nucleare.

Dovada principala a raportului este un document de cinci pagini care subliniaza experimentele cu dispozitivul utilizat in aceste cercetari, cu nume de cod R265.

David Albright, fost inspector AIEA care conduce in prezent un grup de analiza independent Institute for Science and International Security (Isis), a explicat ca acest dispozitiv se bazeaza pe un sistem complex care asigura explozia simultana a mai multor incarcaturi.

Anterior, AIEA raportase ca Iranul pare a fi primit asistenta externa pentru experimentele sale cu dispozitive explozive avansate, fiind numit, in acest sens, Viaceslav Danilenko, fost om de stiinta rus, care ar fi tinut conferinte si ar fi scris lucrari pe tema explozibililor.

Danilenko le-a spus inspectorilor AIEA ca lucrarile sale au fost utilizate in scopuri civile.

In raportul de miercuri se vor mai regasi si detalii despre incaperea de otel, de marimea unui autobuz, detectata de sateliti intr-un complex militar din Parchin, in apropiere de Teheran, care a fost utilizata pentru testarea componentelor explozive ale unei arme atomice.

Avner Cohen, expert in arsenalul nuclear israelian si profesor la Monterey Institute of International Studies, a spus totusi ca presiunea exercitata de Israel in directia unui conflict armat pare a fi o momeala: "Cred ca este, in proportie de 70-80%, un bluff ca intentionam sa atacam. Nu cred ca Israelul intentioneaza sa faca ceva in acest moment, insa doreste sa-si sporeasca avantajul prin acest raport, in asa fel incat sa puna presiune maxima pe Rusia si China pentru a fi de acord cu un nou set de sanctiuni, avertizand ca risca un nou razboi".

"In cele din urma, este o lupta pentru pastrarea monopolului nuclear al Israelului in regiune", a incheiat Cohen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a fost pedepsit un fotbalist de națională din Iran pentru că a îmbrățișat o femeie VIDEO
Cum a fost pedepsit un fotbalist de națională din Iran pentru că a îmbrățișat o femeie VIDEO
Portarul internaţional Hossein Hosseini a fost suspendat timp de un meci de către Federaţia Iraniană de Fotbal pentru că a luat în braţe o suporteriţă în timpul unui meci din campionat,...
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
#Iran, #program nuclear Iran, #raport AIEA Iran, #conflict nuclear, #Iran Israel razboi , #Iran